Recept: Bolo Pudim de Laranja

Bolo Pudim de Laranja

Vandaag maken we een lekker fris nagerecht. Deze bolo pudim de laranja, oftewel sinaasappelcake pudding, draait geheel om de lekkere smaak van sinaasappels. Een smaak die duidelijk aanwezig is, maar niet overheerst. Misschien denk je nu pudding met cake…? Maar juist die combinatie van texturen maakt dit tot een geslaagd nagerecht! Overigens zou je het…

Lees verder

Recept: Migas de Côco & Amêndoa

Migas de Côco & Amêndoa

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Meestal gaat het om hartige bereidingen, die je in de Alentejo veel als bijgerecht geserveerd krijgt. Maar er bestaan zoete varianten, zoals deze Migas de Côco & Amêndoa. Migas worden meestal gemaakt van…

Lees verder

Recept: Torta de Alfarroba & Laranja

Torta de Alfarroba & Laranja

De torta de alfarroba is een nagerecht dat je vooral op de menukaart tegenkomt in de Algarve. Het is een zoetigheid op basis van de vele johannesbroodpitten die in de regio worden verbouwd. Vaak zijn deze toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of amandelen, die uit dezelfde regio komen. Alfarroba (johannesbrood) doet denken aan cacao…

Lees verder

Recept: Serradura

Serradura

Serradura is een van de makkelijkste nagerechten om te maken, ideaal zo na de drukke kerstdagen. Het is een traditioneel Portugees dessert, dat wordt gemaakt met maar drie ingrediënten. Bestaande uit laagjes, met gecondenseerde melk, gezoete slagroom en verkruimelde maria biscuitjes. Deze simpele smaken en texturen werken goed samen. Een bijkomend voordeel van dit recept…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda de Laranja

Rabanadas com Calda de Laranja

Een heerlijk recept voor de decembermaand! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. Deze Rabanadas com…

Lees verder

Recept: Pudim de Café

Pudim de Café

Als het op nagerechten in Portugal aankomt kun je niet om de huisgemaakte pudding heen! Bijna iedereen kent wel de typische pudim flan die je vaak op de kaart in een restaurant ziet staan, dit is hier een variant op. Als echte koffieliefhebber stond deze Pudim de Café (koffiepudding) dan ook al langer op mijn lijstje om…

Lees verder

Recept: Mousse de Batata Doce

Mousse de Batata Doce

Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Wij eten het op beide manieren graag. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes…

Lees verder

Recept: Bolo de Medronho & Batata Doce

Bolo de Medronho & Batata Doce

De zoete aardappel is supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt. Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Je ziet het vooral aan de westkant…

Lees verder

Recept: Pudim de Ovos

Pudim de Ovos

Naast de pudim flan kom je in Portugal nog veel meer variaties op de standaard pudding tegen. Deze Pudim de Ovos is er daar één van. Zoals de naam al doet vermoeden draait het bij dit recept om de eieren. Niet zo vreemd gezien het feit dat er een nationale voorliefde is voor alles met…

Lees verder

Recept: Torta de Batata Doce

Torta de Batata Doce

Zoete aardappel (batata doce) leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je hem regelmatig op de kaart tegenkomen, met name in de Algarve. Zo gaat het bijvoorbeeld heel goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. En dat is precies wat we er…

Lees verder

Recept: Licor Beirão Crepes

Licor Beirão Crepes

Dit is de crêpe de la crêpe. De crêpe (dunne pannenkoek) zoals wij die kennen, komt oorspronkelijk uiteraard uit Frankrijk. Maar vanaf hier neemt Portugal de controle over en maken we de crêpe een stukje aantrekkelijker. De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão en laten we dat nou als uitgangspunt gebruiken. Dit recept voor…

Lees verder

Recept: Barriga de Freira

Barriga de Freira

De lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel hebben een verzamelnaam in Portugal: doçaria conventual. Dit vertaalt zich in “zoetigheid uit het klooster”. Dit nagerecht heeft dan ook een lichtelijk aparte naam/vertaling: buik van de non (Barriga de Freira). Een leuk recept dus voor diegene die visueel is ingesteld. 😉 In de Middeleeuwen waren…

Lees verder

Recept: Pudim Abade de Priscos

Pudim Abade de Priscos

De Portugezen zijn gek op alles wat van het varken komt; het is dan ook niet echt verwonderlijk dat afgeleide producten hiervan ook voorkomen in sommige regionale zoetigheden. Het meest bekende is wellicht deze Pudim Abade de Priscos uit het noorden van Portugal. Deze pudding is lichtelijk uniek omdat hij bacon en een flink aantal…

Lees verder

Recept: Farófias

Farófias

Farófias is een typisch Portugees dessert dat vooral populair is in de zuidelijkste regio van Portugal. Het wordt gemaakt van in melk gekookte eiwitten en smelt in je mond. Een soort Portugese gepocheerde meringues, een zeer traditioneel dessert. Het wordt ook wel “Nuvens” (wolken) genoemd. Een erg luchtig toetje met een zachte textuur dus. Wil…

Lees verder

Recept: Pudim de Pão

Pudim de Pão

Pudim de Pão vertaalt zich naar broodpudding. Maar anders dan bij de Engelse variant zie je hier bij de Portugese variant niks van terug. De Engelse ‘breadpudding’ bestaat uit stukken brood die met andere ingrediënten overgoten worden voor het de oven ingaat. Bij de Portugese broodpudding gaat het echt om een pudding, waar uiteraard wel…

Lees verder

Recept: Tarte de Lamego

Tarte de Lamego

Zoals de naam al doet vermoeden is deze taart een lokale specialiteit van het plaatsje Lamego, gelegen in het noorden van Portugal. De Tarte de Lamego is een van de plaatselijk traditionele zoetigheden en valt onder de noemer doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Portugese lekkernijen die gemaakt worden…

Lees verder