Recept: Licor Beirão Crepes

Dit is de crêpe de la crêpe. De crêpe (dunne pannenkoek) zoals wij die kennen, komt oorspronkelijk uiteraard uit Frankrijk. Maar vanaf hier neemt Portugal de controle over en maken we de crêpe een stukje aantrekkelijker. De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão en laten we dat nou als uitgangspunt gebruiken. Dit recept voor Licor Beirão Crêpes komt van de officiële website, al heb ik het wel iets naar eigen smaak aangepast. Pannenkoeken voor volwassenen!

Licor Beirão Crepes

Ik heb een crepe-/pannenkoekenpan met een diameter van 25cm gebruikt.

Goed voor zes crêpes.

Ingrediënten

voor de crêpes
125 gram bloem
300 ml melk
2 eieren
snufje zout

voor de saus
100 gram suiker
100 ml sinaasappelsap (vers)
30 à 40 ml Licor Beirão
25 gram gezouten boter
1 grote perssinaasappel
1 citroen

Bereiding

Doe de bloem, eieren en melk in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Klop alles met een garde tot een dun en glad beslag.

Zet een klein steelpannetje op het vuur om de saus in te maken. Schil met een dunschiller sliertjes van de sinaasappel en citroen. Gebruik ongeveer de halve schil van beide. Snijd vervolgens de sinaasappel doormidden en pers uit. Een grote perssinaasappel zou ongeveer de gewenste 100 ml op moeten leveren.

Doe de 25 gram boter in he pannetje en voeg daar de sliertjes citrusvruchten aan toe. Verwarm dit op laag vuur tot de schilletjes lichtjes beginnen te verkleuren. Dan gaat de suiker erbij. Roer even goed door en giet het sinaasappelsap erbij. Als laatste gaat de Licor Beirão erbij. Roer alles even goed door en verwarm tot de suiker volledig is opgelost. De kleur en substantie van de saus/siroop verandert dan ook wat.

Doe een klein beetje boter of kokosolie in de pannenkoekenpan en schep er een (niet al te grote) soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat je overal een dun laagje beslag hebt. Bak je crêpes op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Draai eenmaal om en leg ze zodra ze klaar zijn op een bord. Herhaal tot je beslag op is.

Serveer direct rijkelijk overgoten met de saus. Ook afgekoeld zijn ze nog lekker, verwarm de saus dan nog wel even vooraf!

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.