Recept: Grelos Salteados

Grelos zijn een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het namelijk wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop op de markt. Je komt ze bijvoorbeeld ook regelmatig tegen in een Portugese groentesoep. Raapstelen zijn in Nederland een echte voorjaarsgroente (van maart tot juni is het raapstelen seizoen in Nederland), dus het kan nog net.

Het is eigenlijk gewoon het loof (met de beginnende bloemetjes) van meiknolletjes. Ook wel rapini of broccoli rabe genoemd. Ze hebben een pittige, licht bittere en frisse smaak.

Grelos Salteados

Grelos Salteados

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Grelos salteados zijn een super makkelijk en lekker bijgerecht bij zowel vlees, vis als bacalhau.

Categorie: » BijgerechtKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Simpel
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 bos raapstelen

  • 3 tenen knoflook

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Scheid de raapstelen en was ze schoon onder stromend water. Snijd eventuele taaie uiteinden er af. Zet een pan met gezouten water op en breng aan de kook. Voeg de raapstelen toe zodra het water kookt en blancheer ze ongeveer drie minuten. Schep ze vervolgens uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet of zeef.
  • Plet, snipper of pers de teentjes knoflook (wat jij lekker vindt) en laat in een koekenpan met een scheut olijfolie op laag vuur lichtjes bruin worden. Voeg zodra de knoflook een mooi kleurtje heeft de, goed uitgelekte, raapstelen toe en roerbak op hoog vuur ongeveer 5 minuten. Breng de grelos salteados op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!