Sopa de legumes

Misschien is het je wel eens overkomen in Portugal. Je zit bij een restaurantje en ziet groentesoep bij de voorgerechten staan. Oh lekker, daar heb je wel zin in! Totdat ze een bord voor je neerzetten met iets dat in de verste verte niet op (Hollandse) groentesoep lijkt… Niks geen aantrekkelijk, helder soepje met stukken groente erin. Het is een oranje-achtige wat dikkere substantie met, als je geluk hebt, wat onbestemde groene slierten erin. Help, wat moet je hier nu mee?! Lekker opeten is ons advies!

Het mag dan iets heel anders zijn dan je gewend bent, maar ook de Portugese variant smaakt heerlijk en zit boordevol groenten. Het grootste verschil is eigenlijk dat ze er in Portugal aardappel in doen. Hierdoor krijg je dus geen heldere soep zoals in Nederland. Maar wel een heerlijk gezonde en vullende soep die zich prima leent voor de koude winterdagen in ons kikkerlandje. Zo maak je hem zelf:

Ingrediënten

2 à 3 grote aardappelen
Bosje raapstelen of verse spinazie
3 wortels
1 flinke zoete aardappel of een stuk pompoen
1 grote ui
2 dikke tenen knoflook
1 citroen
Olijfolie
Bouillonblokje
Zout & peper
evt. laurierblaadje

Bereiding

Om te beginnen is het handig om één en ander voor te bereiden. Dus snipper allereerst de ui en pers de knoflook. Schil de aardappels, wortels, pompoen en/of zoete aardappels en snijd in stukken (de wortel in plakjes).  Spoel de raapstelen of spinazie goed af, zodat er geen zand meer aan zit.

Verhit in een soeppan een laagje olijfolie en voeg, zodra dit warm is, je ui toe. Bak de ui wat glazig en voeg als dit bijna klaar is de knoflook toe. Gebruik je een laurierblaadje, voeg dit dan samen met je knoflook toe. Doe dan de aardappels, wortels, pompoen of zoete aardappel erbij en roer even goed door. Bouillonblokje erbij en vul dan de pan met water totdat alles goed onder staat. Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe.

Breng nu het water aan de kook en laat op laag vuur rustig door koken totdat alle groenten gaar zijn. Schep er een aantal plakjes wortel uit (en het laurierblaadje) en zet even apart. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer alles fijn tot je een egale massa hebt. Zet dan de pan terug op het vuur en voeg wat citroensap toe. De hoeveelheid hangt af van je eigen smaak, dus vergeet niet even te proeven. Voeg ook de raapstelen of spinazie toe aan je soep en laat even gaar koken (dit duurt niet lang, dus let op). Schep je wortelen terug in de pan en verwarm even opnieuw. Proef nog even en voeg, indien nodig, nog wat zout en/of peper toe. En klaar is je Portugese soepje!

Houd je van prei in je groentesoep? Deze kan fijngesneden met de ui meegebakken worden. Verder kun je er tegelijk met de raapstelen ook prima wat fijngesneden groene kool aan toevoegen. Wil je er echt een goed vullende maaltijdsoep van maken? Voeg dan bijvoorbeeld kikkererwten of bonen aan je soep toe.

Bom apetite!