Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Het maandelijkse klipvis recept is dit maal extra spannend door het gebruik van een bepaald deel van de vis, waar je niet zo snel aan zou denken. Verder gebruiken we raapstelen, in Nederland een echte voorjaarsgroente (van maart tot juni is het raapstelen seizoen in Nederland). ‘Grelos‘ zijn eigenlijk gewoon het loof (met de beginnende bloemetjes) van meiknolletjes. Ook wel rapini of broccoli rabe genoemd. Ze hebben een pittige, licht bittere en frisse smaak. En dit komt dan samen tot Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau.

Ook klipvistongen worden gepekeld; zet ze ’s ochtends vast in wat water en ververs dit tweemaal.

Ingrediënten

500 gram klipvistongetjes (línguas de bacalhau)
300 gram raapstelen (grelos)
300 gram arroz carolino
1 ui
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
1 à 2 eetlepels tomatenpuree (naar smaak)
200 ml droge witte wijn
ongeveer 1 liter groentebouillon
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Gebruik een lekkere huisgemaakte groentebouillon of los twee groente bouillonblokjes op in een liter water voor een snelle versie. Je hebt ongeveer 2,5 maal zoveel bouillon nodig als je rijst gebruikt. Dus heb je één grote mok rijst? Gebruik dan minimaal tweeëneenhalve (dezelfde) mok bouillon.

Snipper de ui en pers je tenen knoflook. Zet een ruime koekenpan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Bak de gesnipperde ui, samen met het laurierblaadje, op laag vuur glazig. Op het laatst kan de geperste knoflook en de tomatenpuree erbij, roer even goed door elkaar en voeg de rijst toe. Bak de rijst nu een minuut of vijf mee, tot ook deze wat glazig is. Blus vervolgens de pan af met de witte wijn.

Blijf af en toe roeren en wacht tot de wijn verdampt is. Zodra de wijn verdampt/in de rijst getrokken is gaan de tweeëneenhalve mok bouillon en de raapstelen er bij. Roer wederom door en blijf bij de pan staan. Je kunt de raapstelen iets kleiner snijden als ze erg groot zijn, maar houd een beetje het formaat van spinazie in gedachten voor dit gerecht.

Check zodra de bouillon bijna verdampt is of de rijst beetgaar is. Zo niet, voeg dan nog wat bouillon toe en laat nog iets verder garen. Zodra de rijst beetgaar is kunnen de klipvistongetjes er door. Schep alles goed om en laat nog zo’n vijf minuten doorgaren. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of versgemalen zwarte peper. Haal voor het serveren het laurierblaadje uit de pan. Maak het helemaal af door na het serveren een beetje goede olijfolie over je bord te ‘drizzelen’.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.