Cogumelos Salteados com Chouriço e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken!

Na het zoete recept en het soepje van vorige week dit keer een makkelijk en smakelijk bijgerecht dat iedereen kan maken!

Ingrediënten

1 bakje champignons
1/2 chouriço (bij voorkeur van het zwarte varken)
400 gram kastanjes
1 ui
Olijfolie
zout & peper
oregano

Bereiding

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Begin vervolgens met het roosteren van de kastanjes. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik in de oven totdat ze gaar zijn. Doe ondertussen wat olijfolie in een pan en voeg hier de gesnipperde ui aan toe. Verhit op middelhoog voeg totdat de ui glazig is. Snijd de chouriço in plakjes en voeg toe aan de ui. Laat nog even lekker door pruttelen, zodat de smaken uit de chouriço vrijkomen.

Voeg dan de kastanjes (gepeld) toen en bak mee tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Snijd de champignons in partjes of plakjes en voeg ook deze toe aan de pan. Roer alles even goed door en breng op smaak met zout, peper en oregano. Laat dit zo’n 10 minuten door bakken op middelmatig vuur. Vergeet niet af en toe te roeren. Lekker bij bijvoorbeeld een stukje varkenshaas.

Bom apetite!

Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.