Groeten uit Belém: een Mooie Kerst!

Lieve lezers, dit is mijn laatste blog vanuit Belém (en soms Amsterdam). In 2025 ligt er voor mij een aantal projecten in het verschiet, die veel tijd en energie gaan kosten. Ik heb mijn agenda hier grotendeels schoon voor moeten vegen. Volg je me ook op mijn website? Vanaf maart kan ik er wat meer over vertellen.

Ik ben nu weer in mijn huisje in Belém en geniet volop van Lissabon in Kerstsfeer. Nergens is de Kerstversiering zo mooi als hier! Zelfs Amsterdam kan er niet aan tippen. Half december heb ik weer een wijnuitje in Lissabon gepland. We pakken dan zeker een kleine sightseeing kerst-tour door de Baixa mee. Dit keer ontvang ik een groepje van zes vrienden, die een lang weekend maar Lissabon komen om de stad te verkennen en mooie wijnen te proeven. Uiteraard zit er een bezoek aan ‘Adega de Belém’ bij, het urban wijnhuis dat op loopafstand van mijn huis ligt. Ik kom er vaak en sleep iedereen mee daar naar toe. Dit keer is de wijntour aangevuld met proeverijen bij de winkel van wijnhuis ‘Ervideira’ in de Restello en ‘Wijnbar Winenot’ in de Chiado. Bij deze wijnbar schenken ze alleen wijnen van Casa Ermelinda Freital uit Setubal. Ook een van mijn favoriete wijnhuizen. Verder gaan we lekker uitgebreid lunchen, veel gepofte kastanjes eten bij de kraampjes op straat en mega genieten van de prachtige kerstversiering.

Net voor de Kerst ga ik weer even terug naar Amsterdam om samen met kinderen,  kleinkinderen en vrienden de Kerstdagen door te brengen. Ik ben beide dagen uitgenodigd en kom er qua boodschappen/koken makkelijk mee weg dit jaar. Afhankelijk van wat er op het menu staat kies ik uit welke wijnen ik meeneem. Ik heb thuis ook een aardig voorraadje, dus er zit altijd wel wat moois tussen.

cataplana

Ben jij ook al een beetje aan het plannen voor de feestdagen? Zo ja, dan weet ik een heerlijk recept voor je. Ook geschikt als je met een grotere groep bent. Vorig jaar heb ik dit gerecht gegeten toen ik in Lissabon Kerstavond vierde bij de familie van mijn Portugese zwager Luis. Het is een heerlijk kruidig lamsstoofpotje: ‘Cataplana de Borrego’. Het recept is niet al te ingewikkeld. Iedereen kan het maken. Je vindt het hier. Een groot deel van het gerecht kun je de dag ervoor klaarmaken. Scheelt weer behoorlijk wat gestress op de dag zelf. Heb je geen cataplana-pan? Niet getreurd. In een diepe hapjespan of braadpan met deksel lukt het ook! Met dit gerecht, samen met een mooie soepele rode wijn uit de Douro of Dao, wordt je kerstdiner een sfeervol culinair succes. Fijne Feestdagen!

Liefs Joke


Joke woont de ene helft van het jaar in Lissabon en de andere helft in Amsterdam. Ze importeert Portugese wijn via haar webshop Through the Grapevine. Van oudsher heeft ze een nauwe band met Portugal. Belém is de wijk waar haar huisje staat. Daar gebeurt het allemaal! Ze vertelt je er graag meer over.