Recept: Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken. Aangezien het weer tijd is voor het maandelijkse bacalhau recept maken we vandaag Migas de Bacalhau com Chouriço.

Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten migas in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit standaard knoflook en olijfolie in! Het wordt meestal gemaakt van overgebleven brood. Aangezien de basis brood is, vult het bijzonder goed. 

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Je kunt er bij dit recept ook voor kiezen bacalhau desfiado te gebruiken, die hoeft geen nacht te weken.

Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas de Bacalhau com Chouriço

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Goed voor 2-3 personen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 200 gram bacalhau

  • 250 gram Portugees brood

  • 1/2 chouriço

  • 2 tenen knoflook

  • 1 kleine ui

  • 1 volle theelepel massa de pimentão

  • olijfolie

  • verse peterselie of koriander

  • water

  • zout & peper

Bereiding

  • Doe de kabeljauw in een steelpannetje en voeg ongeveer 250ml water toe. Breng dit vervolgens rustig aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur uit en laat de bacalhau in het water afkoelen.
  • Snijd of trek het brood in stukjes en doe in een ruime kom. Voeg nu water toe tot alles goed onder water staat. Giet de bacalhau af (bewaar het kookvocht) en maak indien nodig schoon. Snijd de chouriço ​​in plakjes, snipper de ui en snijd de kruiden fijn.
  • Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Bak de plakjes chouriço aan beide kanten bruin en schep ze uit de pan op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Doe de gesnipperde ui in dezelfde pan en bak op laag vuur glazig. Pers dan de knoflook uit, schep goed om, en bak kort mee.
  • Giet je stukjes brood af en knijp vervolgens nog wat uit. Voeg het toe aan de pan en meng alles goed. Vervolgens gaan ook de bacalhau, de massa de pimentão en de fijngesneden peterselie (of koriander) erbij. Meng wederom goed.
  • Voeg afhankelijk van de substantie een beetje kookvocht van de bacalhau toe toe en blijf roeren tot het een wat droger mengsel begint te worden. Proef even en breng op smaak met zout en/of peper. Schep alles uit de pan op een groot bord en veeg de pan schoon.
  • Zet de pan terug op het vuur met een scheut olijfolie er in. Verwarm dit en voeg je broodmengsel toe. Rol dit (soort van) op als een omelet en bak aan alle kanten goudbruin. Serveer in zijn geheel met de plakjes chouriço er bovenop. Lekker met een frisse, groene salade.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!