Recept: Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Eigenlijk kun je er net zoveel kanten mee op als met bacalhau. Vandaag voegen we ze samen tot één gerecht Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados, lekker met een gepocheerd eitje!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Dit recept is goed voor ongeveer twee personen. Ben je met meer of krijg je eters? Verdubbel of verdrievoudig het recept dan simpelweg.

Ingrediënten

1 moot bacalhau (ong. 250 gram)
1 à 2 eieren
100 gram Portugees brood
2 teentjes knoflook
30 ml olijfolie (ongeveer)
verse koriander
250 ml water
zout & peper naar smaak

Bereiding

Leg de bacalhau in een pan met water en breng op hoog vuur aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Kook de vis een minuut of vijf op laag vuur. Schep de bacalhau met een schuimspaan uit de pan en laat hem op een bordje wat afkoelen. Zodra de vis voldoende is afgekoeld kun je het vel en de graten verwijderen. Trek vervolgens met je vingers de vis in stukjes.

Zet een klein steelpannetje op en verwarm hierin ongeveer 250 ml water.

Pak een koekenpan en giet hier de olijfolie in. Verwarm dit rustig en voeg dan de bacalhau snippers er aan toe. Pers je knoflook en roer dit door de bacalhau. Snijd in de tussentijd je brood in kleine stukjes en voeg dit toe aan de pan. Roer alles even goed om. Breng op smaak met zout (indien nodig) en versgemalen zwarte peper.

Giet nu geleidelijk het kokende water (uit je steelpannetje) over het broodmengsel in de pan, roer door totdat je brood uit elkaar begint te vallen/op te lossen. Laat dit nu rustig sudderen terwijl je de eitjes pocheert.

Gebruik hetzelfde pannetje als waar je eerder je water in hebt gekookt en vul het met voldoende water toe om de eieren te pocheren. Voeg er twee theelepels azijn aan toe en breng aan de kook op middelhoog vuur. Roer even goed in de pan water, zodat je een soort draaikolkje krijgt, en breek de te pocheren eieren in het midden ervan. Laat de eitjes op middelhoog vuur ongeveer 3 à 4 minuten koken. Schep ze zodra ze gaar zijn met een schuimspaan uit de pan.

Snijd wat verse koriander fijn en roer dit door de migas (het brood-/vismengsel). Leg de gepocheerde eieren er bovenop en bestrooi met een klein beetje versgemalen zwarte peper.

Bom apetite!


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.