Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. De maand november staat elk jaar geheel in het teken van de kastanje, dus ook het bacalhau recept van vandaag!
Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Dit recept is goed voor ongeveer 4 personen.
Ingrediënten
2 bacalhau moten
200 gram kastanjes
1 groene kool of boerenkool
1/2 broa de milho (zelf maken kan ook)
2 tenen knoflook
verse koriander
olijfolie
versgemalen 4 seizoenenpeper
1 theelepel anijszaad (erva-doce)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de moten bacalhau in een met olijfolie ingevette ovenschaal en breng op smaak met de versgemalen peper. Laat rustig garen.
Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer 20 minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen. Snijd ze in grove stukjes en zet apart.
Doe de blaadjes van je bosje koriander en de teentjes knoflook in de keukenmachine en voeg hier de grof verkruimelde broa de milho aan toe. Zet de machine aan en maal tot een kruim.
Snijd de kool in reepjes. Zet een koekenpan op met een hele flinke scheut olijfolie en bak de koolreepjes hierin gaar. Voeg als de kool bijna gaar is de kastanje stukjes toe. Roer alles goed door elkaar en schep het vervolgens op de borden. Bewaar de olijfolie onderin de pan!
Haal de bacalhau (zodra hij gaar is) uit de oven, halveer de moten en schep hier een lepel van het brood- en koriandermengsel bovenop. Besprenkel/bestrijk met een beetje olijfolie uit de pan en zet kort onder de grill. Zodra het korstje goudbruin kleurt (blijf erbij staan) kunnen de stukken bacalhau bovenop het kool- en kastanjemengsel dat al op de borden ligt. Maak af met een lepeltje olijfolie uit die eerdere pan.
Serveer bijvoorbeeld met batatas a murro.
Bom apetite!
- Hier kun je online bacalhau bestellen.
De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.