Recept: Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

De zomermaanden vragen om zomerse gerechten. Dus het bacalhau gerecht van deze maand kun je zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico ideaal om mee te nemen als lunch. Door de aardappel en kikkererwten vult hij super goed. En met een extra portie spinazie erbij zit er voor de verandering eens flink wat groente in.

Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

Het is ook leuk om individuele porties te maken in een klein koekenpannetje. Dit maakt het ook stukken makkelijker om de tortilha om te keren uiteraard. En dat zorgt dan weer voor een mooier resultaat! Wil je het liever in de oven klaarmaken dan kan dat ook. Schep in dat geval het bacalhaumengsel in een met bakpapier bedekte springvorm en giet vervolgens je eieren er overheen. Bak in ongeveer 20 minuten op 180°C graden gaar.

Afhankelijk van hoe je het eet/serveert goed voor 4 tot 6 porties. Ik had één (niet al te dikke) medium tortilha en twee eenpersoonsporties. Op de foto’s zijn ze nog warm, maar als je hem af laat koelen wordt hij wat steviger. Je kunt er ook voor kiezen om de aardappel in het recept weg te laten. Gebruik in dat geval 500 gram gekookte kikkererwten.

Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Het weken en koken van 250 gram gedroogde kikkererwten leverde mij uiteindelijk 585 gram gekookte kikkererwten op.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 350 gram vastkokende aardappels (geschild)

  • 400 gram bacalhau (schoon)

  • 250 gram gekookte kikkererwten

  • 300 gram verse spinazie

  • 1 flinke ui

  • 3 dikke tenen knoflook

  • 7 grote eieren

  • 1 bosje verse peterselie

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Dag 1 – voorbereidingen
  • Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
  • Je kunt er bij dit recept ook voor kiezen bacalhau desfiado te gebruiken, die hoeft geen nacht te weken.
  • Begin de avond van tevoren met het weken van je kikkererwten. Ze moeten ongeveer in formaat verdubbelen. Laat ze hiervoor minimaal 12 uur onder water staan. Een nachtje werkt prima. Kook ze vervolgens in ongeveer 60 minuten gaar.
  • Dag 2
  • Maak de bacalhau schoon indien nodig. Trek/breek hem vervolgens met je vingers in grove stukken (flakes).
  • Was je aardappels en schil indien gewenst, snijd ze vervolgens in niet al te dikke plakjes. Ik heb wat kleinere aardappels gebruikt zodat de plakjes makkelijker hanteerbaar zijn. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelschijfjes beetgaar. Giet ze vervolgens af en zet apart.
  • Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Snijd de ui in dunne halve maantjes en bak op laag vuur glazig en licht bruin. Voeg dan de geperste tenen knoflook toe en roer even goed door elkaar. Zodra de knoflook van kleur begint te veranderen gaat de bacalhau erbij.
  • Schep alles goed om en laat een minuut of twee mee garen. Voeg een extra scheut olijfolie toe en schud de aardappelschijfjes bij in de pan. Breng op smaak met het theelepeltje paprikapoeder. Meng wederom goed en bak een paar minuten mee. Dan gaan ook de kikkererwten erbij. Hussel alles door elkaar en bak nogmaals een paar minuten. Roer af en toe in de pan.

    Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico
  • Breek in de tussentijd de eieren boven een grote beslagkom en klop los. Breng op smaak met wat versgemalen peper en een snufje zeezout. Snijd wat verse peterselie fijn en voeg toe (naar smaak) aan het mengsel in de pan.
  • Doe de spinazie bij het mengsel in de pan, schep om en laat rustig slinken. Zodra de spinazie is geslonken haal je de pan van het vuur. Schep het mengsel uit de pan bij het eimengsel en schep alles goed om, zodat het goed gemengd/verdeeld is.
  • Zet een schone (antiaanbak) koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie, zodat de gehele bodem bedekt is met een dun laagje. Vet ook de zijkanten licht in. Schep je mengsel vervolgens in de pan en gaar, op laag vuur, totdat de onderkant goudbruin is. Zodra hij binnenin niet meer geheel vloeibaar is, is hij klaar om te draaien.
  • Schuif de tortilha nu vanuit de pan, met de gebakken kant, op een bord. Houdt dit bord vervolgens boven de pan en keer om (dit vergt wat oefening…). Zodat de tortilla met de ongekookte zijde naar beneden terug in de pan gaat. Bak ook deze kant goudbruin.
  • Lukt het keren niet zo netjes? De tortilha smaakt er niet minder om!

    Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico
  • Serveer met een lekkere salade. Je kunt deze Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico zowel warm als koud eten.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Het lekkerste is met gedroogde, geweekte en vervolgens gekookte kikkererwten. Maar als je ze goed afspoelt kun je eventueel ook die uit blik gebruiken. 
  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!