Pastéis de Bacalhau

Lekker snacken, maar dan op z’n Portugees?! Probeer deze kabeljauwkroketjes eens. Ze zijn sowieso lekker, maar als je ze zelf maakt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst! Daarnaast is het ook erg leuk om te doen als je een keer de tijd hebt, in het weekend bijvoorbeeld. Je kunt ze eten als snack, voorgerecht, tapas of met rijst en salade als hoofdmaaltijd, een veelzijdig hapje dus. Het klipvis kroketje was in 2011 één van de finalisten voor de 7 wereldwonderen van de Gastronomie in Portugal.

Ingrediënten

600 gram Bacalhau
800 gram kruimige aardappelen
3 a 4 eieren
1 fijngesneden grote ui
2 tenen knoflook
1 dl olijfolie
Verse peterselie
Zwarte peper
Zeezout
Olijfolie
Zonnebloemolie (of frituurolie)

Bereiding

Kook de aardappels in gezouten water in ongeveer 30 minuten gaar. In een andere pan kook je de gedroogde, gezouten vis een minuut of 10. Daarna haal je hem uit het water en laat het op een bord afkoelen. Zodra de vis afgekoeld is maak je hem schoon. Graatjes en huid kunnen weg en de rest trek je uit elkaar in kleine stukjes voor later.

Zet een koekenpan met wat olijfolie op en fruit hierin de ui en knoflook. Zodra de ui goed glazig is voeg je de bacalhau toe. Dit alles roer je goed door totdat de vis geheel uit elkaar gevallen is. Na ongeveer 5 minuten verwarmen zet je het gas uit. Zodra je aardappels gekookt zijn, maak je hier puree van. Gewoon met een flinke stamper erin en stampen maar. Hier doe je, naar smaak, fijngesneden peterselie en zwarte peper door en het vis mengsel. Natuurlijk weer goed roeren! Hou je van nootmuskaat, dan kun je hier ook een snufje ook toevoegen. Niet mijn favoriet, dus ik laat het weg.
Nu voeg je, één voor één, de eieren toe. Het gaat erom dat je een stevig consistente massa krijgt die je makkelijk tot pastéis kunt vormen. Soms heb je hier meer of minder eieren voor nodig.

Neem twee eetlepels en haal die even vluchtig door de olijfolie voordat je een lepel puree schept. Hier maak je dan met de twee lepels quenelles van (een quenelle is een langwerpig balletje).  Ga door totdat al je puree op is en je een bord vol pastéis hebt. Deze kun je in een pan zonnebloemolie of in de frituurpan frituren. Als je het op het fornuis doet, vergeet ze dan niet te keren. Zodra ze klaar zijn even laten uitlekken op keukenpapier en smullen maar. Je kunt er nog wat zeezout overheen strooien, maar proef er wel eerst eentje om te kijken hoe zout ze al zijn door de vis!
Ze zijn zowel warm als koud te eten!

Wil je graag een wat gezondere versie proberen? Recepten hiervoor vind je hier.

Bom apetite!

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!