Tarte de Grão de Bico

Kikkererwtentaart?! Ja, dat lees je goed! Vandaag maken we taart van kikkererwten. De meeste mensen kennen ze van hartige gerechten, maar je kunt er ook prima zoete dingen mee bakken. Ik gaf ook al eens een recept voor witte bonen taartjes, hartstikke lekker! Natuurlijk gaat er naast gezonde groente ook een lading suiker in. Dus telt het gewoon als taart en niet als verantwoorde snack, helaas. 😉

In plaats van zelf het deeg te maken kun je er ook voor kiezen om kant en klaar bladerdeeg te gebruiken. Gemak dient de mens tenslotte. Datzelfde geldt voor de kikkererwten. Het lekkerste is met gedroogde, geweekte en vervolgens gekookte kikkererwten. Maar als je ze goed afspoelt kun je eventueel ook die uit blik gebruiken.

Ingrediënten

voor het deeg:

240 gram bloem
120 gram boter (kamertemperatuur)
een snufje zout
70 ml water

voor de vulling:

150 gram gekookte kikkererwten
250 gram suiker
25 gram bloem
20 gram gesmolten boter
2 eieren
2 eierdooiers
Citroenrasp
Poedersuiker of vanillesuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Allereerst het deeg. Doe de bloem, de zachte boter en een snufje zout in een beslagkom en mix dit goed tot een geheel. Voeg na (ongeveer) 30 seconden het water toe en mix door totdat het mengsel een bal vormt. Dek af met folie en laat 30 minuten in de koelkast afkoelen. Haal hem na een half uurtje uit de koelkast en rol het deeg uit. Leg het vervolgens in een ingevette (lage) vorm.

Voor de vulling gaan eerst de kikkererwten in de keukenmachine, maal ze goed fijn. Voeg dan de suiker toe en maal nogmaals goed door elkaar. Schraap alles van de randen af naar beneden en voeg de gesmolten boter toe. Mix weer even goed, totdat het een glad mengsel is. Nu gaan de bloem, de eieren en eidooiers, en de citroenrasp erbij. Mix dit alles nu voor ongeveer 1 minuut.

Giet/spatel de vulling op de bodem die je al klaar had staan. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker (of vanillesuiker). Dit zorgt voor een lekker knapperig korstje. Bak op 180 graden in 30 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en haal hem voorzichtig uit de vorm. Laat hem daarna rustig verder afkoelen. Bestrooi voor serveren met wat poedersuiker.

Bom apetite!