Bacalhau à Brás

Zin in een snelle, makkelijke, Portugese maaltijd? Dit bacalhau recept maak je in een handomdraai. Volgens de overlevering was het meneer Bras, eigenaar van een taverne in de Bairro Alto in Lissabon, die het recept verzon. Nu is het één van de meest gegeten bacalhau gerechten van Portugal. En dus ook prima te doen in jouw Nederlandse keuken!

Het recept gaat uit van bacalhau, gedroogde, gezouten kabeljauw (klipvis), maar gewoon een stukje kabeljauw gaat ook prima. Gebruik in dat geval wel ietsjes meer zout. Tja, hetzelfde geldt eigenlijk een beetje voor de aardappels in dit gerecht. Heb je een Portugese winkel in de buurt, dan kun je een zak batatas fritas caseiras kopen. Een soort hele dunne, zoute aardappel sliertjes (niet te verwarren met die ‘frietjes’ die bij ons in het chips vak liggen). Mocht je dit nergens kunnen kopen, dan kun je zo ook zelf maken, maar weet waar je aan begint… Je moet dan je aardappels super fijn snijden en frituren. Maar omdat het zulke kleine sliertjes zijn, blijft alles in je mandje steken/hangen (geen aanrader dus). Een makkelijk gerecht, mits je aan die aardappel sliertjes kunt komen!

Dit recept is zeker genoeg voor twee personen.

Ingrediënten

ongeveer 350/400 gram bacalhau (schoongemaakt en geweekt)batatas fritas caseiras
1 zak batatas fritas caseiras
1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 eieren
zwarte olijven
olijfolie
zwarte peper, naar smaak
verse peterselie
(snufje zout, indien je kabeljauw gebruikt)

Bereiding

Zet om te beginnen de bacalhau op. Leg de vis in een steelpan en giet hier koud water bij totdat de vis helemaal onder staat. Breng dit aan de kook en laat het zo’n 20 minuten doorkoken. Giet je vis af en herhaal dit nog tweemaal. Dus nogmaals koud water erbij, koken, afgieten en dan nogmaals hetzelfde verhaal. Nadat je de vis voor de laatste keer hebt afgegoten kun je hem in een schaal met twee vorken wat uit elkaar trekken, zodat je een soort van stukjes krijgt. Prak het niet te fijn, een beetje structuur is lekkerder!

Snipper je ui en fruit deze in een beetje olijfolie totdat hij glazig is. Doe hier je geperste knoflook bij en laat deze even mee garen. Klop ondertussen je eitjes los. Zodra je ui glazig is voeg je de bacalhau toe. Gebruik je kabeljauw bak deze dan even lichtjes gaar, trek hem wat uit elkaar en voeg dat toe. Voorzichtig een beetje husselen en je batatas er door roeren. Zwarte peper toevoegen en eventueel een snufje zout. Is alles redelijk gemixt? Giet dan je eieren erdoor en blijf voorzichtig omscheppen, net zolang totdat het gestold is. Garneren met zwarte olijven en wat verse peterselie. Citroen erbij voor de liefhebber! Lekker in combinatie met een frisse salade.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!