Recept: Bacalhau à Brás

Zin in een snelle, makkelijke, Portugese maaltijd? Dit bacalhau recept maak je in een handomdraai. Volgens de overlevering was het meneer Brás, eigenaar van een taverne in de Bairro Alto in Lissabon, die het recept verzon. Tegenwoordig is Bacalhau à Brás één van de meest gegeten klipvis gerechten van Portugal. En ook prima zelf eens te maken in jouw Nederlandse keuken!

Het recept gaat uit van bacalhau, gedroogde, gezouten kabeljauw (klipvis), maar gewoon een stukje kabeljauw gaat ook prima. Gebruik in dat geval wel ietsjes meer zout. Tja, hetzelfde geldt eigenlijk een beetje voor de aardappels in dit gerecht. Heb je een Portugese winkel in de buurt, dan kun je een zak batatas fritas caseiras kopen. Een soort hele dunne, zoute aardappel sliertjes (niet te verwarren met die ‘frietjes’ die bij ons in het chips vak liggen). Een makkelijk gerecht, mits je aan die aardappel sliertjes kunt komen. 

Bacalhau à Brás

Dit recept is zeker genoeg voor twee personen. Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Voor Bacalhau à Brás kun je ook prima bacalhau desfiado gebruiken. Deze hoef je niet voor te weken. Zet hem simpelweg in een kom water zodra je aan het recept begint.

Ingrediënten

ongeveer 350/400 gram bacalhau (schoongemaakt en geweekt)
1 zakje batata palha (+/-175 gram)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 eieren
zwarte olijven
olijfolie
zwarte peper, naar smaak
verse peterselie
(snufje zout, indien je kabeljauw gebruikt)

Bereiding

Zet om te beginnen de bacalhau op. Leg de vis in een steelpan en giet hier koud water bij totdat de vis helemaal onder staat. Breng dit aan de kook en laat het zo’n 20 minuten doorkoken. Giet je vis af en herhaal dit nog tweemaal. Dus nogmaals koud water erbij, koken, afgieten en dan nogmaals hetzelfde verhaal. Gebruik je bacalhau desfiado, kook deze dan eenmaal kort, puur om hem iets te garen zodat hij makkelijker uit elkaar te trekken is. Nadat je de vis voor de laatste keer hebt afgegoten kun je hem in een schaal met twee vorken wat uit elkaar trekken, zodat je een soort van stukjes krijgt. Prak het niet te fijn, een beetje structuur is lekkerder!

Snipper je ui en fruit deze in een beetje olijfolie totdat hij glazig is. Doe hier je geperste knoflook bij en laat deze even mee garen. Klop ondertussen je eitjes los. Zodra je ui glazig is voeg je de bacalhau toe. Gebruik je kabeljauw bak deze dan even lichtjes gaar, trek hem wat uit elkaar en voeg dat toe. Voorzichtig een beetje husselen en je batatas er door roeren. Zwarte peper toevoegen en eventueel een snufje zout. Is alles redelijk gemixt? Giet dan je eieren erdoor en blijf voorzichtig omscheppen, net zolang totdat het voldoende gestold is. Garneren met zwarte olijven en wat verse peterselie. Citroen erbij voor de liefhebber! Lekker in combinatie met een frisse groene salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.