Xerém is een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Het wordt gemaakt met maïsgriesmeel. In sommige delen van Portugal wordt het papas de milho genoemd, in andere delen xerém of xarém. Het kan naturel gemaakt worden, maar ook met met vlees of zeevruchten. Deze Xerém de Berbigão -met kokkels- smaakt heerlijk bij varkensvlees van het zwarte varken (porco preto)! Denk dan aan secretos, lagartos of abanicos.
Maismeel en maisgriesmeel zijn beide producten van gemalen maïskorrels, maar verschillen in structuur en toepassing: maismeel is fijner gemalen, terwijl maisgriesmeel grover gemalen korrels zijn, vaak gemaakt van de hardere delen van de korrel. Maismeel geeft een gladder, meer fluweelachtig mondgevoel. Maisgriesmeel geeft een meer korrelige textuur en meer smaak aan gerechten.
Ook erg lekker als je eens een ander bijgerecht wilt serveren dan de standaard opties! Xerém de Berbigão lijkt misschien een wat vreemde combinatie, geserveerd met varkensvlees, maar dat doen de Portugezen wel vaker (omdat het werkt). Denk aan het bekende gerecht Carne de Porco à Alentejana.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!