Recept: Xerém Algarvio

Een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Oorspronkelijk werd maïsmeel verkregen door het met de hand malen van de granen met behulp van een Romeinse molensteen. En uit deze slecht gemalen mais is het gerecht Xerém (ook wel Xarém) ontstaan. Er zijn veel verschillende recepten, afhankelijk van de regio. De basis is echter altijd maismeel. Het gerecht was een van de finalisten van de 7 wereldwonderen van de gastronomie in Portugal (7 Maravilhas da Gastronomia portuguesa).

Wij aten tijdens ons laatste bezoek aan de regio lekker Xerém de berbigão met varkensvlees. En nee, daar heb ik dus (helaas) geen foto van gemaakt. Ik had mijn telefoon laten vallen, kapot. En om nou ‘gezellig’ met mijn camera uit eten te gaan? Dat gaat me nog steeds een stapje te ver…

Dit is het basis recept voor de standaard versie. Hier kun je dus van alles aan toevoegen, zoals schelpjes, chouriço, kip, bacon, vlees, etc.

Ingrediënten

1 kopje maismeel
2 kopjes water of bouillon
1 medium ui
1/2 rode paprika
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
olijfolie
snufje zout

Bereiding

Snipper de ui en de paprika. Zet een pan op het vuur met wat olijfolie erin. Bak hierin de ui en paprika glazig. Voeg op het laatst de geperste knoflook toe en roer goed door. Laat de knoflook niet aanbranden.

Zodra alles lichtjes bruin begint te kleuren gaat het laurierblaadje, een snufje zout en het water toe. Zodra het water kookt kan het maismeel erbij. Kook nu op laag vuur, en met af en toe roeren, tot het voldoende is ingedikt en een mooie substantie heeft. Haal het laurierblaadje eruit en serveer warm.

Bom apetite!

Lekkere Restaurants in de Algarve | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.