Recept: Secretos de Porco Preto Grelhados

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Secretos zijn een van de beste delen van dit varken om te grillen. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te maken.

Dit is er denk ik wel eentje voor diegene die heerlijk in Portugal woont of op vakantie is en aan dit specifieke stukje vlees kan komen. Ik heb dan ook geen idee hoe ik het moet vertalen… Deze uitleg vond ik op internet: “een stuk varkensvlees dat zich tussen de eerste en tweede laag bevindt, in het dikke vet, bekend als de spekmat. Het is een spier die bij een volwassen dier ongeveer 600 gram weegt.” Wellicht helpt een plaatje.

Nou ben ik persoonlijk niet de grootste fan van varkensvlees. Ook zal ik het niet snel bestellen in een restaurant. Maar dit is zo lekker! Verder heb ik er alleen een paar hele slechte, onscherpe foto’s van (iets met slecht/weinig licht en een hongerige maag). Ik vergeet met vrij grote regelmaat foto’s van mijn eten te maken… Maar binnenkort staat er een tripje naar de Alentejo op de planning, dus wie weet komt daar snel verbetering in (updated!).

Ingrediënten

Secretos de Porco Preto
knoflook
witte wijn
citroen
peterselie
zout & peper

Bereiding

Steek de barbecue aan.

Plaats het vlees samen met de gehakte knoflook in een kom. Sprenkel hier wat witte wijn en citroensap overheen. Breng op smaak met peper en zout. Hussel alles even goed door elkaar en laat een poosje marineren.

Zodra je kolen goed heet zijn kan het vlees op de grill. Schud het vlees even af als je ze uit de marinade haalt. Grill het vervolgens aan beide kanten tot het gaar is en goudbruine randjes heeft. Blijf erbij staan in verband met eventuele vlammen door het smeltende vet in de secretos.

Garneer met verse peterselie en wat citroenpartjes en serveer met verse friet en een salade. Of pak uit en serveer ze geheel in Alentejo stijl met migas.

Bom apetite!

Secretos de Porco Preto

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.