Recept: Amêijoas à Bulhão Pato

Een beter voorgerecht dan Amêijoas à Bulhão Pato bestaat er in mijn ogen niet. Ik heb er in de loop van de jaren al oneindig veel gegeten. Ze staan standaard op de planning als ik in Portugal ben! Heerlijk zo’n dampend, geurend bord vol voor je neus, natuurlijk met een mandje brood ernaast. Een klein geluksmomentje, helemaal voor mij alleen!

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Estremadura, maar is overal in Portugal te vinden op de kaart. Het verhaal gaat dat een kok het gerecht de naam “à Bulhão Pato” gaf als eerbetoon aan de Portugese dichter Raimundo António de Bulhão Pato, die de kok had genoemd in een gedicht. Voor iedereen die het beestje niet eng vindt: ik raad je sterk aan het te bestellen de volgende keer dat je uit eten gaat in Portugal. Of draai dit gerecht eenvoudig zelf in elkaar met dit recept!

Ingrediënten

1 kilo venusschelpjes
1 dl olijfolie
4 teentjes knoflook
1 bosje verse koriander
3 flinke lepels droge witte wijn
snufje zout
snufje peper

Bereiding

Was om te beginnen de schelpjes goed om al het zand te verwijderen. Snij de koriander fijn, zodat die klaar is om toegevoegd te worden. Verhit een pan op het vuur en fruit de knoflook tenen in zijn geheel.

Neem de pan van het vuur en voeg er de afgegoten venusschelpen bij. Temper het vuur, voeg de verse koriander toe en laat de schelpen open stomen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging, totdat de schelpen open stomen (schelpen die dicht blijven weggooien en niet opeten). Blus het geheel af met de wijn en laat dit enigszins verdampen.

Serveer in een grote schaal met partjes citroen erbij. Niets is lekkerder dan samen schelpjes slurpen met dit weer! En vergeet vooral een stevig stuk knapperig brood niet, dat je heerlijk kunt soppen in het vocht.

Bom apetite!

Amêijoas à Bulhão Pato | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.