Amêijoas à Bulhão Pato

Een beter voorgerecht dan Amêijoas à Bulhão Pato bestaat er in onze ogen niet. We hebben er samen al oneindig veel gegeten. Veel Nederlanders gruwelen al bij de gedachte het glibberige beestje in hun mond te moeten stoppen. Deze mensen moeten dat dan ook vooral niet doen, want het is zóóó zonde om er niet 100% van te genieten.

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Estremadura, maar is overal in Portugal te vinden op de kaart. Het verhaal gaat dat een kok het gerecht de naam “à Bulhão Pato” gaf als eerbetoon aan de Portugese dichter Raimundo António de Bulhão Pato, die de kok had genoemd in een gedicht. Voor iedereen die het beestje niet eng vindt: wij raden je sterk aan het te bestellen de volgende keer dat je uit eten gaat in Portugal. Of draai dit gerecht eenvoudig zelf in elkaar met dit recept!

Ingrediënten

1 kilo venusschelpjes
1 dl olijfolie
4 teentjes knoflook
1 bosje verse koriander
3 flinke lepels droge witte wijn
snufje zou
snufje peper

Bereiding

Was om te beginnen de schelpjes goed om al het zand te verwijderen. Snij de koriander fijn, zodat die klaar is om toegevoegd te worden. Verhit een pan op het vuur en fruit de knoflook tenen in zijn geheel.

Neem de pan van het vuur en voeg er de afgegoten venusschelpen bij. Temper het vuur, voeg de verse koriander toe en laat de schelpen open stomen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging, totdat de schelpen open stomen (schelpen die dicht blijven mag je niet eten!). Blus het geheel af met de wijn en laat dit enigszins verdampen.

Serveer in een grote schaal met partjes citroen erbij. Niets is lekkerder dan samen schelpjes slurpen uit dezelfde schaal. En vergeet vooral een stevig stuk knapperig brood niet, dat je heerlijk kunt soppen in het vocht.

Bom apetite!