Recept: Arrufadas de Batata Doce

Zoete aardappel, lekker en ook nog gezond! Het is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. De zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes en andere zoetigheden. Zo is het ook de basis voor deze Arrufadas de Batata Doce!

Arrufadas de Batata Doce

Ik heb al een aantal recepten met zoete aardappel voorbij laten komen. Vandaag bakken we er weer eens smakelijke broodjes mee. Handig om de kleintjes wat meer (ongemerkte) groente te laten eten. Je kunt de broodjes vers eten, ze invriezen of lekker roosteren.

Arrufadas de Batata Doce

Arrufadas de Batata Doce

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Ik heb een kom van 4,8 liter gebruikt voor het deeg.

Categorie: » BroodKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Broodjes

18

broodjes
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Rijzen

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

40

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 400 à 450 gram zoete aardappel (gekookt)

  • 900 gram bloem

  • 250 ml melk (kamertemperatuur)

  • 100 gram gezouten boter (zacht)

  • 70 gram rietsuiker

  • 2 eieren

  • 2 zakjes droge gist (+/- 15 gram)

  • poedersuiker

Bereiding

  • Schil de zoete aardappels en snijd in grove stukken. Zet een pan gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Doe je zoete aardappel in de pan en kook gaar. De exacte tijd is afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Giet af en laat wat afkoelen.

    Arrufadas de Batata Doce
  • Doe de melk, suiker en de gist in een kom en hussel even door elkaar. Laat even staan, terwijl je de rest voorbereidt.
  • Pak een ruime beslagkom en prak hierin de enigszins afgekoelde zoete aardappel fijn. Voeg vervolgens twee eieren en de boter toe en meng door elkaar. Dan gaat ook het mekmengsel erbij. Kneed alles nu tot een samenhangend deeg. Plakt het teveel? Voeg dan een klein beetje extra bloem toe.
  • Bestuif een grote beslagkom, ik gebruikte een kom van 4,8 liter en dat paste net, met wat bloem en leg daar je deeg in. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek een uur rijzen. Het is de bedoeling dat het deeg ongeveer in formaat verdubbelt.
  • Verwarm je oven voor op 180ºC graden.
  • Zet een bakplaat klaar met hierop een vel bakpapier. Bestuif dit heel lichtjes met wat bloem. Doe hetzelfde met je handen en trek stukjes van het deeg af om bolletjes van te vormen. Maak ze niet te groot. Leg ze met wat ruimte ertussen op de bakplaat. Je kunt ze zo afbakken of instrijken met wat losgeklopte eidooier. Ik deed de helft met en de andere helft zonder.
  • Bak de arrufadas de batata doce op 180ºC graden in een minuut of 20 goudbruin en gaar. De exacte baktijd is afhankelijk van je oven en hoe groot (of klein) je de broodjes hebt gemaakt. Dus houd ze in de gaten. Haal ze zodra ze klaar zijn uit de oven en laat wat afkoelen.
  • Bestrooi ze voor het serveren lichtjes met poedersuiker. Lekker zo uit de oven met een lik gezouten Portugese boter. Of eet ze afgekoeld met ham en/of kaas. De broodjes hebben maar een licht zoetje, dus ze kunnen zowel met zoet als hartig beleg worden gegeten (denk aan Pão de Deus) .
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Vries broodjes die je eventueel over hebt in voor een volgende keer!
  • Ook erg geschikt om wentelteefjes van de maken mocht je broodjes over hebben. Voeg wat sinaasappelrasp en pumpkin spice toe aan je mengsel en smullen maar!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!