Recept: Pão de Batata Doce

Zoete aardappel, lekker en ook nog gezond! Het is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen. Dit keer bakken we er een brood mee. Handig om de kleintjes wat meer (ongemerkte) groente te laten eten. Je kunt de broodjes vers eten, ze invriezen of lekker roosteren. Ook kun je natuurlijk in plaats van broodjes ervoor kiezen een groot brood te maken. Let in dat geval even op de baktijd, die zal wat afwijken.

Ingrediënten

450 gram bloem
300 gram gekookte zoete aardappel (puree)
180 ml handwarm water
1 ¾ theelepel gist (poedervorm)
1 eetlepel suiker
2 eetlepels extra virgem olijfolie
1 ½ theelepel zout

Bereiding

Schil en kook je zoete aardappels. Laat ze iets afkoelen en prak ze zo fijn mogelijk. Dat kan eventueel ook prima in een keukenmachine. Mix in een kommetje het handwarme water met de lepel suiker en de gist. Meng even goed en laat dan zo’n 10 minuten rustig staan.

Doe de helft van de bloem en het zout in een kom en meng goed. Voeg hier vervolgens de zoete (afgekoelde) aardappelen aan toe. Ook de olijfolie en het gistmengsel mogen erbij. Begin met het mengen/kneden van de ingrediënten. Voeg de rest van de bloem geleidelijk toe tot je een glad deeg krijgt dat niet aan je handen kleeft.

Leg het deeg dan op het aanrecht en zet je armen aan het werk, voeg eventueel nog iets extra bloem toe. De bedoeling is dat je het deeg nu flink gaat kneden. Het duurt ongeveer 15 minuten om de gluten in het deeg goed te laten werken. Leg het deeg vervolgens terug in de kom, dek af met plasticfolie of met een schone theedoek doek en laat het (op kamertemperatuur) rusten totdat het volume verdubbeld is. Dit zou ongeveer anderhalf uur moeten duren.

Zodra het deeg voldoende is gerezen plaats je het op het aanrecht.  Druk het nu even een paar keer goed aan, om de overtollige lucht te verwijderen.
Verdeel nu het deeg in 10 gelijke delen en vorm de broodjes. Plaats op een ingevette (of met bakpapier bekleedde bakplaat) met voldoende ruimte ertussen. Laat ze vervolgens nogmaals 30 tot 45 minuten rijzen.

Verwarm je oven ondertussen voor op 180 graden.

Strooi wat bloem over de broodjes en snijd ze met een scherp mes een drietal keer in om ze te helpen groeien. Bak de broodjes in ongeveer 30 minuten gaar op 180 graden. Lekker met een lik Portugese (gezouten) boter als ze vers uit de oven komen. 😉

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.