Recept: Pão de Deus

Brood van God… Dat beloof nogal wat. In Portugal geven ze deze naam aan een zoetig broodje met kokos. Dit Pão de Deus kan je eten zonder iets extra, maar ook met boter of met hartigheden zoals ham en kaas. En ja, dat is echt lekker! Ben je in Portugal, dan kan je dit broodje in iedere supermarkt, bakker of pastelaria vinden. Hier in Nederland maak je het gewoon zelf met dit recept.

Pão de Deus

Pão de Deus Misto

Ingrediënten

Voor de broodjes
500 gram bloem
150 gram suiker
2 eieren
30 gram bakkersgist
100 gram boter (kamertemperatuur)
1 dl melk (lauw warm)
rasp en sap van 1/2 sinaasappel
snufje zout

Voor de topping
1 ei
80 gram geraspte kokos
2 eetlepels suiker
Poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin dan met de bloem. Giet dit in een hoopje op de aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Doe hier de gist en de melk in en meng voorzichtig met een heel klein beetje bloem totdat je een soort balletje hebt. Laat dit even rijzen.

Haal het gerezen balletje gist uit het kuiltje en voeg de boter, suiker, zout en rasp/sap van de sinaasappel toe aan de rest van de bloem (op het aanrecht). Kneed dit alles goed samen. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en kneed ieder ei goed door het deeg. Dan gaat ook de gist er weer bij. Kneed nu net zo lang tot je een samenhangend, elastisch deeg hebt. Bestrooi eventueel met wat bloem om het los van het aanrecht te krijgen. Je hebt nu, als het goed is, een slap en zacht deeg (zoals brooddeeg).

Leg het deeg in een beslagkom en dek af met een schone doek. Laat het op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in formaat. Als je deeg voldoende gerezen is kun je broodjes gaan maken. Bestrooi je aanrecht met wat bloem en haal stukken van je deeg af om bolletjes (van ongeveer 80 gram) te vormen. Leg deze bolletjes op een ingevette bakplaat die met iets bloem is bestrooid. Dek af met een doek en laat wederom rijzen totdat ze in formaat verdubbeld zijn.

Pão de Deus

Scheid ondertussen je ei en meng het eiwit met de kokos en de suiker tot een soort papje. Strijk je broodjes heel voorzichtig in met de losgeklopte eidooier en lepel er (nog voorzichtiger) een beetje van het kokos papje op. Je kunt eventueel ook een spuitzak gebruiken. Pas op dat de broodjes niet inzakken. Zet de plaat in de voorverwarmde oven en bak zo’n 35 minuten op 180 graden. Check of je broodjes gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Als die er droog uitkomt zijn ze gaar. Haal ze uit de oven en bestrooi ze lichtjes met poedersuiker.

Bom apetite!

Pão de Deus

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.