Recept: Bacalhau à Bulhão Pato

Bij het horen van à Bulhão Pato denk je waarschijnlijk als eerste aan het originele recept, met venusschelpjes. Maar dat basisrecept kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd. Zo at ik het afgelopen jaar in de Alentejo Polvo à Bulhão Pato (heerlijk!) en maken we vandaag Bacalhau à Bulhão Pato. In combinatie met klipvis smaakt deze bereidingswijze namelijk ook hartstikke lekker!

Bacalhau à Bulhão Pato

Bacalhau à Bulhão Pato

Recipe by Saudades de Portugal
5.0 from 1 vote

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Course: » BacalhauCuisine: PortugeesDifficulty: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totale tijd

20

minutes
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 600 gram bacalhau

  • 1 kilo venusschelpjes

  • 4 tenen knoflook

  • 1/2 glas droge witte wijn

  • 100 ml olijfolie

  • 1 bosje verse koriander

  • 1 citroen

  • zout & peper

Bereiding

  • Haal allereerst je bacalhau uit het water en maak schoon indien nodig. Dep de stukken vervolgens droog met wat keukenpapier. Was vervolgens de venusschelpjes goed onder stromend water om al het zand te verwijderen.
  • Snijd de koriander vast fijn, zodat die klaar is om toegevoegd te worden, en snipper de teentjes knoflook. Zet een koekenpan op het vuur met hierin de olijfolie. Leg de stukken bacalhau in de hete pan en bak ze aan beide kanten goudbruin en gaar.
  • Draai het vuur terug naar laag en voeg de gesnipperde tenen knoflook toe. Laat rustig, onder af en toe roeren, mee garen tot hij licht bruin kleurt.
  • Neem nu de pan van het vuur en voeg er de afgegoten venusschelpen bij. Zet de pan terug op het vuur, voeg de fijngesneden verse koriander toe, en laat de schelpjes open stomen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging, totdat de schelpjes open stomen (schelpjes die dicht blijven weggooien en niet opeten). Blus het geheel af met de witte wijn en laat dit enigszins inkoken/verdampen.
  • Serveer op een grote schaal. Lekker met partjes citroen en knapperig brood, dat je heerlijk kunt soppen in het vocht.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!