Arroz de pato

Als Willeke bij me komt eten moet ik natuurlijk altijd Portugees koken. En het liefst iets nieuws. Iets wat ik nog niet eerder voor haar maakte. Dit weekend koos ik ervoor haar te verrassen met arroz do pato, oftewel rijst met eend. Oh zo simpel, oh zo lekker. Die kan ook jij prima zelf maken!

In Portugal loop je gewoon de supermarkt in als je op zoek bent naar een eend. Die liggen, net als bij ons de kip, op de vers vlees afdeling. Wil je ze iets goedkoper, dan kun je ze ook terugvinden in de diepvries. Maar schoonmoeders zweert bij verse eend, dus zo moet het zijn!

In Nederland is het iets lastiger een eend te vinden. Er wordt hier nou eenmaal lang niet zoveel eend gegeten als in Portugal. En als we het dan eten, is het een vrij luxe gerecht, bijvoorbeeld een eendenborstje met Kerst of Pasen. Gelukkig heb ik hier om de hoek een hele grote Chinese supermarkt, waardoor ik heel makkelijk aan een (diepvries)eend kan komen. Een goede poelier zal je er ook aan kunnen helpen, mocht je hem per se vers willen (schrik niet van de prijs).

Het recept dat ik hier geef is de pure basis. Je kunt je bouillon trekken zoals je dat zelf het liefste doet. Met soepgroenten, met prei en ui, wortel, selderij, bosje tijm, er zijn vele variaties. Het licht er ook een beetje aan wat je in huis hebt soms. Heel belangrijk is dat je de kruidnagel niet vergeet! Verder kook ik de chouriço mee als ik de bouillon maak. Niet omdat die worst nou zo nodig gekookt moet worden, maar het geeft een heerlijke extra smaak aan de bouillon!

Ingrediënten

1 eend (1,5 a 2 kg)
witte rijst (lange korrel) ongeveer 500 gram
Eendenbouillon
chouriço (bij voorkeur Portugees)
2 bouillonblokjes
2 tenen knoflook
2 grote uien
Laurierblaadjes
Kruidnagel
2 eidooiers
Olijfolie
Zout
Zwarte peper korrels

Bereiding

Stap één is vrij simpel, alles gaat in een pan om je eend te koken en bouillon te trekken. Dus als je geluk hebt heb je een pan groot genoeg om de gehele eend in te leggen. Zo niet, knip of snij hem dan in stukken. Verwijder naast die lellen aan de kop en kont zijde geen vel of botten. Dit zorgt juist voor die specifieke smaak aan je bouillon. Later gooi je dit pas weg als je je eend schoonmaakt. Doe de eend, de chouriço, je uien (gepeld), knoflook, laurierblaadjes, twee à drie kruidnagels en je zwarte peperkorrels in de pan. Eventueel kun je hier twee bouillonblokjes (kip) toevoegen. Water erbij en aan de kook brengen. Zodra het kookt, vuur laag zetten en zeker een uurtje laten trekken. Haal dan, voorzichtig, je eend uit de pan en leg hem op een bord om af te koelen. Zeef je bouillon (niet weggooien) en gooi de restjes weg. De bouillon gebruiken we later om de rijst in te koken. Zodra de bouillon wat afgekoeld is, schep ik altijd toch wat van het vet eraf…

Arroz de pato

Zodra de eend voldoende is afgekoeld kun je hem schoonmaken. Haal het vel eraf en gooi dit weg, het heeft zijn werk gedaan. Verwijder al het vlees en bewaar dit in een kom of schaal. De botten kunnen dan ook weg (pas op dat je hond hier niet mee aan de haal gaat, die van ons is er dol op en zal op de kop de vuilnisbak induiken als we hem de kans gaven).

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Giet een flinke scheut olijfolie in een pan (met deksel) en bak je een gesnipperde ui glazig, dan voeg je de rijst toe. Bak ook de rijst totdat deze een beetje glazig is. Voeg dan de bouillon toe en schraap al roerende de rijst los van de bodem. Proef even of je nog zout toe moet voegen en breng aan de kook. De kooktijd is afhankelijk van de rijst die je gebruikt. Maar zorg ervoor dat hij net nog niet helemaal gaar is, een beetje al dente. Afgieten en kookvocht bewaren! Pak vervolgens een grote ovenschaal. Deze lichtjes inspuiten met olijfolie en de bodem bedekken met een laag rijst. Hier bovenop gaat een laag eend (alles) en dan de rest van de rijst. Hoeveelheden hangen een beetje af van de grootte van je eend en het aantal personen dat ervan moet eten, dit recept is genoeg voor 4-6 personen. Giet er een paar lepels kookvocht overheen, zodat het net wat vochtig is maar niet zwemt. Klop je eidooiers los en strijk hier de rijst mee in. Als laatste snij je de chouriço in plakjes en die leg je op de rijst, wees niet zuinig er past makkelijk een hele op! Zet de schaal in de oven (180 graden) totdat het bovenste laagje een beetje bruin is en je chouriço knapperig (qua tijd is dit een beetje afhankelijk van je oven). Smullen maar!

Last but not least; Maak dit gerecht niet met kip! Misschien denk je eend, getver? Of wat een vettigheid, kip is magerder? Inderdaad en daar gaat het dan ook mis… Dit gerecht werkt juist door die typische, wat vettere eend. Met kip wordt het droog en saai (geloof mij, ik heb het geprobeerd). Dus als je het maakt, maak het dan zoals het bedoeld is!

Bom apetite!