Recept: Boleima Alentejana de Maçã

Ik ben niet echt een zoetekauw, maar taartjes of aanverwante zaken met appel vind ik vaak wel lekker. En laat dat in Portugal nou net iets zijn dat je niet heel vaak ziet bij de pastelaria. Deze Boleima Alentejana de Maçã is daarop een fijne uitzondering. De basis is een soort neutraal, niet zoet, broodachtig deeg waardoor het eindresultaat minder zoet is dan je in Portugal meestal ziet. 

Boleima Alentejana de Maçã

Met maar een paar (simpele) ingrediënten draai je vrij makkelijk wat lekkers in elkaar! Ideaal voor mijn verjaardag morgen!

Boleima Alentejana de Maçã

Boleima Alentejana de Maçã

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen

Ik heb een bakblik gebruikt van 38 x 25cm.

Categorie: – OverigKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

24

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 3 appels

  • 225 gram riet- of licht bruine basterdsuiker

  • 500 gram bloem

  • 1 cup melk (lauw warm)

  • 2/3 cup milde olijfolie

  • 1 theelepel droge gist

  • 10 gram kaneel

  • snufje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Meng de suiker met de kaneel en zet apart. Bedek vast een bakblik met bakpapier of vet het in met wat boter.

    Boleima Alentejana de Maçã
  • Pak een ruime beslagkom, of gebruik een keukenmachine, en doe hier de bloem, olie, melk, gist en het snufje zout in. Kneed dit nu tot een elastisch en samenhangend deeg.
  • Schil je appels en snijd in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes met een kaasschaaf, mandoline of keukenmachine.
  • Verdeel het deeg in tweeën, waarvan een deel net wat groter is dan het andere. Mijn deeg woog 925 gram, dus ik verdeelde het 500 gram om 425 gram. Het steekt niet heel nauw. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het grootste stuk uit tot een dunne lap. Het is de bedoeling dat hij op de bodem van je bakblik komt te liggen, met een wat opstaand randje. Dus probeer die grootte aan te houden.
  • Leg het deeg in het bakblik en druk de randjes iets omhoog tegen de zijkanten. Weeg nu 1/3 van je kaneelsuiker af en zet opzij. Strooi de helft van de overgebleven kaneelsuiker op de laag deeg in het bakblik en verdeel daar je appelpartjes over. Strooi vervolgens de andere helft van de kaneelsuiker over de appelpartjes.
  • Rol nu, wederom op een met wat bloem bestoven aanrecht, het tweede stuk deeg uit. Leg dit op de appelpartjes en stop de randjes goed in. Pak nu de 1/3 kaneelsuiker die je apart hebt gehouden en strooi dit over de bovenkant van de boleima.
  • Je kunt ervoor kiezen de bovenste laag van de boleima al in vierkantjes te snijden voor hij de oven in gaat. Of bak hem in zijn geheel en snijd hem pas later (helemaal) door in vierkantjes. Hier ging hij in zijn geheel de oven in.

    Boleima Alentejana de Maçã
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak op 180°C graden in ongeveer 30 à 40 minuten gaar. De exacte baktijd is enigszins afhankelijk van het formaat en de dikte van je Boleima Alentejana de Maçã. Haal zodra hij klaar is uit de oven en laat iets afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

    Boleima Alentejana de Maçã
  • Snijd in vierkantjes en serveer op kamertemperatuur. Lekker bij een kopje koffie of thee.

    Boleima Alentejana de Maçã
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Voeg ook eens de rasp van een citroen toe aan de appelpartjes.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!