Recept: Sericaia Alentejana

Twee weken geleden was ik in de Alentejo, waar ik één van de zoete nagerechten at waar de Portugezen zo gek op zijn. Persoonlijk ben ik geen fan van al die zoetigheid, maar deze had ik nog nooit geproefd, dus ik moest het toch even proberen. Het was een Sericaia Alentejana en deze regionale lekkernij was nog redelijk lekker voor iets met zoveel eieren! Zeker in combinatie met de eveneens regionale pruimen. Tijd voor het recept dus…

Ingrediënten

500 ml melk
1 citroen
1 kaneelstokje
6 eieren (gescheiden)
250 gram suiker
6 eetlepels bloem
Kaneelpoeder

Bereiding

Begin met de citroen. Met een dunschiller schil je hier twee a drie reepjes af, zonder het witte deel (dit is bitter). Zet vervolgens een steelpannetje op en doe hier de melk, het kaneelstokje en de citroenschillen in. Breng rustig aan de kook. Splits ondertussen de eieren en houd de dooiers en het eiwit apart. Pak het kommetje met de eidooiers en voeg hier al kloppend geleidelijk aan de suiker aan toe totdat je uiteindelijk een romige substantie hebt. Zodra alle suiker erin zit en je de juiste substantie hebt schep je lepel voor lepel de bloem erdoor. Zorg dat de bloem goed is opgelost voor je de volgende lepel toevoegt. Zodra de melk kookt draai je het vuur uit en laat je het staan tot je het later nodig hebt.

Verwarm je oven voor op 180º graden.

Klop de eiwitten stijf met een mixer (of als je heel fanatiek bent, met de hand). Spatel ze daarna, beetje bij beetje, voorzichtig door het eidooier mengsel. Heel belangrijk is dat je het er rustig doorheen vouwt en niet driftig klopt, zo houd je het namelijk lekker luchtig. Haal de citroenschillen en het kaneelstokje uit de melk. En voeg dan voorzichtig je eimengsel toe aan het pannetje melk en roer rustig door. Verwarm langzaam op een laag vuurtje, al roerende, tot je de juiste consistentie bereikt. Denk hierbij aan een wat dikke vla.

Heb je een Portugese schaal van klei (barro) vet deze dan in. Zo niet, vet dan een normale ondiepe ovenschaal in met wat boter. Giet hier het mengsel in en bestrooi met kaneelpoeder. Zet de schaal zo’n dertig minuten op 180 graden in de oven. Dit kan per oven iets verschillen, dus kijk altijd even of het gaar is na een half uurtje. Haal de schaal uit de oven en laat voldoende afkoelen voor je hem eventueel in de koelkast zet.

Sericaia Alentejana

Serveer met ingelegde pruimen (Ameixas de Elvas) om dit regionale toetje compleet te maken.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.