Recept: Polvo à Alentejana

Vandaag wederom een smakelijk variant op het bekende gerecht Carne de Porco à Alentejana. En wel met octopus. Dus in plaats van varkensvlees en schelpjes gebruiken we deze keer octopus en schelpjes. Een super lekkere combinatie met twee van mijn favoriete Portugese ingrediënten. Los van elkaar al niet te versmaden als je het mij vraagt, maar samen in één gerecht helemaal een feestje voor de smaakpapillen!

Een lastig ingrediënt is wellicht de massa de pimentão, een gekruide pasta van rode paprika die in veel gerechten wordt gebruikt. Dit koop je in Portugal gewoon in potjes, maar als je het echt niet hebt, kun je het bijvoorbeeld ook zelf maken. Een voorbeeld van een recept vind je hier.

In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een hele inktvis uit de diepvries kunnen krijgen, dan werkt dat echter ook prima.

Goed voor 4 à 5 personen.

Ingrediënten

1 kilo octopustentakels
1 kilo venusschelpjes
500 ml witte wijn
aardappels
1 ui
4 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
massa de pimentão
verse koriander
zeezout
zwarte peper
zonnebloemolie
olijfolie

Bereiding

Tip vooraf: Vries je eventuele verse inktvis altijd eerst in voor je hem in een gerecht verwerkt, zo verklein je de kans op taaie inktvis.

Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat in dit bovenste deel (kop) zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich dan nog een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook. Soms verkopen ze de octopus ook zonder kop, dus alleen de tentakels.

Pak een grote pan en doe daar een ongeschilde ui in grove stukken, een laurierblaadje, twee knoflooktenen en de inktvis in. Vul de pan met water en breng aan de kook. Kook de inktvis zeker een uur, totdat hij zacht wordt (en niet taai). Heb je een snelkookpan dan is dat helemaal handig voor dit recept.

Zodra de inktvis klaar is haal je hem uit de pan en laat je hem iets afkoelen. Snij de tentakels dan in stukjes van ongeveer 1cm dik en doe die in een schaal/kom. Hier gaan dan twee tenen geperste knoflook, twee laurierblaadjes, twee eetlepels massa de pimentão, wat zout en versgemalen zwarte peper bij. Meng alles goed en voeg de witte wijn toe. Laat dit nu minstens twee uur (iets langer is beter) staan zodat de smaken in kunnen trekken.

Was vervolgens de venusschelpjes in ruim zout water. Je kunt ze prima een uur of twee laten weken/schoonspoelen, je wilt immers geen zand in je eten.

Schil de aardappels (de hoeveelheid is enigszins afhankelijk van het aantal personen) en snijd ook deze in blokjes. Frituur de aardappelblokjes tot ze goudbruin zijn. Strooi er een beetje zout overheen.

Pak een grote koekenpan en doe hier de zonnebloemolie en olijfolie in. Giet de octopus af, maar bewaar de marinade. Voeg zodra de pan goed heet is de marinade toe. Giet ondertussen de schelpjes af, voeg ze toe aan de pan en schep even goed om. Laat alles afgedekt koken/stomen tot de schelpjes openen (minuut of vijf). Nu gaan de stukjes octopus en fijngesneden koriander erbij. Warm even door en zet daarna het vuur uit.

Pak wat diepe borden en schep eerst de aardappelblokjes op en hier overheen het octopus/schelpjes mengsel. Hussel alles even door elkaar en sprenkel de saus er overheen. Garneer met wat zwarte olijven, fijngesneden koriander en Portugese tafelzuren. Serveer met partjes citroen en stevig brood (om eventuele saus op te deppen). Lekker met een frisse salade.

Bom apetite!

Variatietip: Heb je geen massa de pimentão in huis, dan kun je het eventueel ook vervangen door een lepel ajvar en een theelepel paprikapoeder. Ook lekker om een rode paprika in dunne reepjes of stukjes toe te voegen aan de pan, voor je de marinade/venusschelpjes toevoegt. Bij de Turkse supermarkt verkopen ze vergelijkbare potjes tafelzuren (wortel, bloemkool, augurk, ui en paprika), mocht je niet aan de Portugese variant kunnen komen. Al is online altijd een optie!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.