Recept: Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana valt onder de noemer doçaria conventual. Oorspronkelijk komt het van de nonnen uit het Convento de Sta. Clara in Évora. Het is een nagerecht met vaak een licht knapperig bovenlaagje. In de Alentejo vind je in verschillende dorpjes een variant hierop, met hier en daar kleine aanpassingen.

Ik ben het tot nu toe alleen nog tegengekomen op het menu in de Alentejo. Maar het is snel en makkelijk thuis eens te bereiden, met maar een paar simpele ingrediënten!

Ingrediënten

16 eidooiers
250 gram suiker
300 ml water
2 kaneelstokjes
1 citroen (schil)
kaneelpoeder

Bereiding

Zet om te beginnen een schaal klaar met daar bovenop een zeef. Breek je eitjes en scheid de eiwitten van de dooiers. Giet de dooiers vervolgens in de zeef en druk ze hier met een lepel door.

Als je het hebt, zet dan vast een schaal van barro (klei) klaar om het nagerecht in te serveren. Heb je dit niet? Geen probleem, elke andere serveerschaal voldoet ook prima!

Schil je citroen met een dunschiller. Doe het water samen met de suiker in een steelpan. Voeg hier de kaneelstokjes en één of twee citroenschillen aan toe. Breng rustig aan de kook tot alle suiker volledig is opgelost en je een suikersiroop hebt (ongeveer vijf minuten doorkoken na het oplossen van de suiker). Vis dan de kaneel en citroen uit de pan.

Giet nu je eidooiers bij de suikersiroop in de pan en blijf terwijl je dit doet constant roeren. Zodra het eruit begint te zien als ‘funky’ roerei (zie foto’s) haal je de pan van het vuur en giet/schep het in de van tevoren klaargezette schaal om af te koelen.

Voor het serveren kun je de schaal even onder de grill zetten of met een Crème Brûlée brander bewerken voor dat karakteristieke gebruinde, licht knapperige bovenlaagje. Bestrooi als laatste met een beetje kaneelpoeder.

Bom apetite!

Encharcada Alentejana

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.