Gaspacho à Alentejana

Het originele recept vindt zijn oorsprong op het Iberisch schiereiland, en gaat ergens terug tot de Romeinse tijd. Deze Gaspacho à Alentejana is typisch Portugees. De Spaanse gazpacho variant is een stuk bekender, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Al komen veel van de ingrediënten natuurlijk wel overeen.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een wat karig maaltje. Maar… het is een heerlijk fris soepje op een warme zomerdag! En gaat prima samen met wat enchidos, gebakken visjes, gegrilde sardientjes, enz. Ideaal voor als je eens niet zo zwaar wilt lunchen of dineren. Of eet het lekker als voorgerecht, succes verzekerd.

Dit recept is goed voor 4 porties.

Ingrediënten

400 gram rijpe tomaten
2 eetlepels extra virgem olijfolie
2 eetlepels wijnazijn
1 ui
1 eetlepel oregano
150 gram groene paprika
150 gram komkommer
1,5 liter koud water<
150 gram brood
3 teentjes knoflook
60 gram zwarte olijven
zout & peper
verse koriander

Bereiding

Pel de teentjes knoflook en doe ze in een vijzel, samen met een flinke snuf zout en de pulp van één tomaat. Stamp dit fijn/samen totdat je een vloeibare pasta hebt.

Zet de kommetjes waarin je de gaspacho gaat serveren klaar. Giet de gemaakte pasta in de kom en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, wat azijn en bestrooi met oregano. Schil de tomaten en maak er in de keukenmachine (of blender) een puree van. Schenk het bij in de kommetjes.

Was en maak je paprika schoon. Snijd hem vervolgens in kleine blokjes. Doe hetzelfde met je ui en de komkommer. Hussel de groentes wat door elkaar en voeg toe aan de kommetjes. Giet er vervolgens ijskoud water bij.

Snijd je brood in dunne plakjes en verkruimel dit boven de kommetjes. Als je dat liever hebt kun je het ook in kleine stukjes snijden. Maak af met wat vers gemalen zwarte peper en fijngesneden koriander. Serveer met het resterende brood en de olijven.

Bom apetite!

Foto: Paul Goyette

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.