Toevallig is dit het 2500ste bericht op Saudades de Portugal! Een bescheiden feestje waard hier in huis. Dit recept maakten we tijdens onze cataplana workshop in de Algarve, waar ik eerder deze maand over schreef. En ik heb toen beloofd het recept te delen, dus na even schuiven, passen en meten in de planning, bij deze. Deze Cataplana de Peixe & Marisco is een smakelijke en kleurrijke cataplana met vis, schaal- en schelpdieren.
Cataplana de Peixe & Marisco
Recept door Saudades de PortugalIn de cataplana worden allerlei gerechten bereid. Het meest voorkomende is de “cataplana de marisco”, maar gerechten met kip, vlees en/of groente kunnen ook. Vandaag combineren we dus verschillende ingrediënten uit de zee.
4
porties15
minuten15
minuten30
minutenHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
600 gram zwarte ombervis (corvina)
200 gram garnalen 40/60
150 gram venusschelpjes
150 gram kokkels
50 gram chouriço
1/2 ui
1/2 groene paprika
1/2 rode paprika
100 gram rijpe tomaten
3 tenen knoflook
1/2 chilipeper
100 ml witte wijn
tomatensaus (passata)
visbouillon
1 bosje verse koriander
1 groot laurierblaadje
wat verse tijm
1 snuf paprikapoeder
1 citroen
versgemalen zwarte peper
olijfolie
1 snufje zout
Bereiding
- De vis die we in dit recept gebruiken is de zwarte ombervis (ook wel zeeraaf genoemd), een baarsachtige. Niet de meest bekende vissoort in Nederland, maar in Portugal zie je hem stukken vaker op de markt en/of het menu en is hij makkelijk te verkrijgen. In Nederland of België kan de visboer hem wellicht voor je bestellen. Vraag of de visboer hem voor je schoon wil maken.
- Gebruik de kop en de graten om een visbouillon van te trekken.
- Snijd de vis in grote stukken en laat het vel eraan zitten. Breng de stukken vis op smaak met wat zout en peper, een uitgeperst teentje knoflook, wat olijfolie en een scheutje witte wijn. Laat rustig even marineren.
- Zet je cataplana op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Snijd je chouriço in dunne halve maantjes en voeg samen met wat fijngesneden chilipeper toe aan de cataplana. Laat dit rustig even wat aanbakken. Snijd in de tussentijd je ui in halve maantjes, je paprika in dunne reepjes en de koriander steeltjes fijn. Voeg zodra de chouriço begint te verkleuren de fijn geperste knoflook toe en roer even door.
- Vervolgens gaan de ui, paprika en koriandersteeltjes bij in de cataplana. Roer alles wederom even door elkaar.
- Ontdoe de tomaat van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal vervolgens ook de zaadjes eruit en snijd in blokjes.
- Voeg toe aan de cataplana en bak even mee. Blus dan af met de witte wijn en giet er visbouillon bij tot ongeveer 5cm onder de rand. Breng aan de kook en voeg dan wat tomatensaus en een snufje paprikapoeder toe. Roer weer even door.

- Druk nu de stukken vis met het vel naar boven in het vocht en kook ongeveer vijf minuten. Pel de garnalen zo dat de kop en staart eraan blijven zitten, maar de schaal van het lijfje is verwijderd. Zet ze na de vijf minuten rechtop, met de kop naar boven, tussen de stukken vis.

- Voeg de schelpdieren verspreid over het oppervlak toe en breng alles op smaak met wat zout, peper, tijm en vers citroensap. Sluit vervolgens de cataplana. Kook alles nu op laag vuur in maximaal acht minuten gaar.
- Open de cataplana voorzichtig, gebruik een handschoen of theedoek, er komt hete stoom vrij! Bestrooi met wat fijngesneden koriander en serveer direct. Lekker met wat partjes citroen en torradas.

- Bom apetite!
Aanvullende Info & Tips
- Je kunt de cataplana naar wens serveren met rijst, batatas a murro of torradas.
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print



















