De cataplana de marisco (zeevruchten) is waarschijnlijk wel het meest bekende gerecht dat in deze koperen potten wordt klaargemaakt. Maar de cataplana leent zich ook uitstekend om andere vis- en/of vleesgerechten in klaar te stomen. Vandaag maken we dan ook een cataplana de peixe. Oftewel een lekkere vis cataplana.
Kies bij voorkeur wat stevigere vissoorten uit om te gebruiken. Deze behouden hun vorm beter, zodat je ook echt mooie stukken vis in je gerecht/op je bord hebt en niet alleen maar verdwaalde snippers vis.
Goed voor ongeveer vier personen.
Ingrediënten
1 kilo vis (3 à 4 verschillende soorten vis, kies wat je lekker vindt)
– bijvoorbeeld zeeduivel, zwarte ombervis, heek, rode snapper
2 grote rijpe tomaten
1 grote ui
2 paprika’s (1 rood & 1 groen)
4 aardappels
1 glas wijn
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
100 gram bacon of chouriço
verse koriander of peterselie
paprikapoeder
olijfolie
visbouillon
citroen
zout & peper
piri-piri naar smaak
Bereiding
Allereerst de voorbereidingen. Maak je vis schoon en snijd in grove stukken. Breng op smaak met wat paprikapoeder, zout en peper en zet apart. Schil de aardappels en snijd deze in dunne plakjes. Snijd de ui in halve maantjes en de paprika’s in dunne reepjes. Was de tomaten en snijd ook deze in niet te dikke plakken. Pers de tenen knoflook en hak de bacon/chouriço fijn in kleine stukjes.
Nu gaan we de cataplana vullen. Begin met een flinke scheut olijfolie in deze pan. Leg er nu als eerste de halve maantjes ui in en strooi hier de geperste knoflook en bacon of chouriço stukjes overheen. Voeg indien gewenst een paar kleine drupjes piri-piri toe. Of gebruik een fijngesneden verse. Leg de laurierblaadjes er bovenop.
De volgende laag bestaat uit de aardappelschijfjes, gevolgd door de paprikareepjes en daarop de plakjes tomaat. Breng op smaak met een snufje zout, peper en een handje fijngesneden verse peterselie (of koriander). Leg hier vervolgens de verschillende stukken vis bovenop en bestrooi met nog wat verse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en voeg het glas wijn toe. Giet er als laatste ongeveer een half glas visbouillon bij en sluit de cataplana.
Verwarm op middelhoog vuur ongeveer 15 à 20 minuten tot al je ingrediënten gaar zijn. Serveer de cataplana dicht en open hem voor het extra effect aan tafel. Pas op dat je je niet brandt (hete stoom) bij het openen! Strooi er voor het serveren nog wat verse kruiden over.
Bom apetite!
Variatietips: Laat de aardappels in de cataplana weg en serveer hem met droge rijst. En/of giet er samen met de wijn een half borrelglaasje whiskey bij.
Klik hier voor de overige cataplana recepten die ik al eens deelde!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Hi, gegarandeerd een wohww-effect aan tafel. En wie de koperen pot niet vindt passen in keuken, er zijn nu ook mooie inox uitvoeringen te koop in de winkel.
Groetjes.