We hopen dat je dit weekend niet veel te doen hebt, want er staat een intensief klusje op je te wachten… Een cataplana de marisco maken! Eerder al vertelde ik je hoe je met kip en bacalhau aan de slag kon gaan in deze typische Portugese pan. Maar het gerecht der gerechten in de cataplana is natuurlijk de cataplana de marisco. Het perfecte gerecht om je gasten mee te imponeren.
De moeilijkheid begint al bij het verzamelen van de ingrediënten. Verse zeevruchten vind je niet zomaar. Dus ik hoop dat je een hele goede visboer of vismarkt in de buurt hebt. De rest van de benodigdheden zijn gelukkig wel makkelijk te vinden. Daarna is het recept niet heel ingewikkeld, maar is het wel handig als je goed voorbereid te werk gaat. Omdat je de cataplana in laagjes moet opbouwen is het prettig als je alles al voorgesneden hebt. Pak het relaxt aan om het jezelf makkelijker te maken.
Ingrediënten
300 gram hele garnalen
300 gram kreeft of krab
300 gram mosselen en/of andere schelpdieren
300 gram inktvis
300 gram zeeduivel of andere vis naar keuze
200 ml witte wijn
2 grote uien
100 ml extra virgem olijfolie
4 teentjes knoflook
1 theelepel paprikapoeder
2 laurierblaadjes
1 chili peper
400 gram rijpe tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
300 gram aardappelen
1 groene paprika
1 rode paprika
1 theelepel gedroogde oregano
1 bosje koriander
1 citroen
1 eetlepel kerriepoeder
zout
Bereiding
Gebruik voor dit recept een Cataplana van ongeveer 40 cm doorsnede.
Kook eerst de inktvis kort voor. Pak een pannetje en doe hier een kop water en een snuf zout in. Breng aan de kook en kook de inktvis ongeveer 20 minuten. Giet af en snijd in stukjes. Gebruik je pijlinktvis dan hoef je deze niet voor te koken. Kook ook de aardappels voor. Laat ze wat afkoelen en snijd in plakken.
Zet de cataplana op laag vuur op het fornuis en verhit de olijfolie. Leg je mosselen of andere schelpdieren onderop in de cataplana, zo voorkom je dat de overige ingrediënten aan de bodem vast gaan zitten. Voeg vervolgens het paprikapoeder, de laurierblaadjes, het chili pepertje (of een deel ervan) en wat zout toe.
Voeg de volgende ingrediënten toe aan de cataplana: een ui in halve maantjes, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 200 gram tomaten zonder schil en pitjes, een eetlepel tomatenpuree, de helft van de aardappelschijfjes, een paprika (halve groene en halve rode) in dunne reepjes, en de helft van de oregano en koriander. Leg de rest van de schaaldieren en vis er in laagjes op. Bewaar de meest breekbare, snelst kokende, soorten voor het laatst.
Dek af met de andere helft van de ingrediënten. Dus wederom een laag met: een ui in halve maantjes, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 200 gram tomaten zonder schil en pitjes, een eetlepel tomatenpuree, de helft van de aardappelschijfjes, een paprika (halve groene en halve rode) in dunne reepjes, en de helft van de oregano en koriander.
Giet nu de witte wijn eroverheen. Los het kerriepoeder op in het sap van 1 citroen en voeg ook toe. Breng alles op smaak met zout en eventueel wat zwarte peper. Sluit nu de cataplana en laat rustig 15 à 20 minuten sudderen. Draai het vuur uit en open de cataplana heel voorzichtig, pas op dat je je vingers niet brandt aan de stoom. Serveer direct. Mocht je geen aardappels gebruiken in het recept serveer dan met rijst.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
In Portugal heb ik cataplana gegeten maar dat
was nog anders ,daar is ook vlees bij de echte cataplana.Alle soorten vis b.v. mossels ,venus-schelpen,gambas,een vaste kookvis, chirozoworstschelletjes,gepelde tomaten,groene paprika,ajuin 6 lookteentjes,witte awijn 2 glazen laurier,koriander z.p.paprika beetje aardappelen,400gr.zwijnefiletinkleine stukjes.
Het is een prima recept, maar om de dichte mosselen onderin de pan te doen lijkt mij geen goede oplossing. De mosselen worden dan veeeel te lang gekookt en worden taai. Beter is om de mosselen eerst zeer kort te komen in beetje wijn, uit de schelp halen en apart houden. Dan gebruik je alleen de schelpen om onderin de pan te leggen als warmte “isolatie”. De half gekookte mosselen dan als laatste toevoegen en even met de rest doorsudderen.
Dat lijkt me een hele goede oplossing!
Bom dia ! Ik maakte gisteren een persoonlijke variant op de cataplana. Wat een kleurrijke schotel is dit geworden. Kan ik ook een foto posten ?
Hoe dan ?
Groetjes.
Boa tarde,
Fijn om te horen! Hhhmmm, volgens mij kan dat niet hier in de reacties… ? Maar ik ben natuurlijk wel benieuwd. Via/op de Facebook pagina kan het wel.
Wat een geweldig recept. Waanden ons weer even terug in Faro waar we dit ter afsluiting van ons stedentripje hebben gegeten bij Vila Adentro. Helaas geen cataplana voor handen maar een grote braadpan werkte ook. Duurt iets langer voor alles gaar is maar doet niets af aan de smaak.
Dat is fijn om te horen! Wie weet ooit nog eens in een cataplana voor het ultieme Portugal gevoel… ?
voordat je de cataplana in gebruik neemt, zorg ervoor dat je hem schoonmaakt met soda. er schijnt een laag op te zitten die er af gewassen moet worden. gebruiksaanwijzing is vaak niet bijgesloten. neem anders contact op met de winkel!!
ik heb de cataplana laatst gekocht in Albufeira. Nu heb ik een stukje Algarve at home.. ik kan niet wachten tot ik weer naar Portugal kan gaan… Nu nog een kookboek vinden van alleen cataplana gerechten, hoewel.. als ik die hier kan vinden heb ik geen kookboek nodig. haha..
Lekker! Van tijd tot tijd post ik nieuwe cataplana recepten, die je terug kunt vinden in de categorie recepten (onder het kopje cataplana). Heb je daar niet genoeg aan dan zou je inderdaad een kookboek voor de cataplana aan kunnen schaffen. Deze zijn meestal alleen verkrijgbaar in het Portugees of Engels. Bijvoorbeeld het boek: CATAPLANA EXPERIENCE of je kunt hier een Engelse versie met 40 recepten downloaden.
bijna 4 jaar later en de cataplana staat nog steeds ongebruikt op de kast haha.. heb intussen bij de portugese winkel in hoofddorp wel de schaal en schelpdieren gekocht.. die liggen ingevroren (zoals gekocht) in de vriezer. schandalig eigenlijk whahahhaha
Haha, het is ook niet iets wat je wekelijks op tafel zet! Je moet er even werk van maken. Plan het in op een dag dat je gewoon rustig de tijd hebt, scheelt voor het idee alleen al een hoop! Het eerste goede voornemen voor 2022… 😉
Als ik deze recepten overloop en lees, dan verlang ik maar 1ding: gewoon terug gaan. Groetjes