Recept: Cataplana de Marisco

We hopen dat je dit weekend niet veel te doen hebt, want er staat een intensief klusje op je te wachten… Een cataplana de marisco maken! Eerder al vertelde ik je hoe je met kip en bacalhau aan de slag kon gaan in deze typische Portugese pan. Maar het gerecht der gerechten in de cataplana is natuurlijk de cataplana de marisco. Het perfecte gerecht om je gasten mee te imponeren.

De moeilijkheid begint al bij het verzamelen van de ingrediënten. Verse zeevruchten vind je niet zomaar. Dus ik hoop dat je een hele goede visboer of vismarkt in de buurt hebt. De rest van de benodigdheden zijn gelukkig wel makkelijk te vinden. Daarna is het recept niet heel ingewikkeld, maar is het wel handig als je goed voorbereid te werk gaat. Omdat je de cataplana in laagjes moet opbouwen is het prettig als je alles al voorgesneden hebt. Pak het relaxt aan om het jezelf makkelijker te maken.

Ingrediënten

300 gram hele garnalen
300 gram kreeft of krab
300 gram mosselen en/of andere schelpdieren
300 gram inktvis
300 gram zeeduivel of andere vis naar keuze
200 ml witte wijn
2 grote uien
100 ml extra virgem olijfolie
4 teentjes knoflook
1 theelepel paprikapoeder
2 laurierblaadjes
1 chili peper
400 gram rijpe tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
300 gram aardappelen
1 groene paprika
1 rode paprika
1 theelepel gedroogde oregano
1 bosje koriander
1 citroen
1 eetlepel kerriepoeder
zout

Bereiding

Gebruik voor dit recept een Cataplana van ongeveer 40 cm doorsnede.

Kook eerst de inktvis kort voor. Pak een pannetje en doe hier een kop water en een snuf zout in. Breng aan de kook en kook de inktvis ongeveer 20 minuten. Giet af en snijd in stukjes. Gebruik je pijlinktvis dan hoef je deze niet voor te koken. Kook ook de aardappels voor. Laat ze wat afkoelen en snijd in plakken.

Zet de cataplana op laag vuur op het fornuis en verhit de olijfolie. Leg je mosselen of andere schelpdieren onderop in de cataplana, zo voorkom je dat de overige ingrediënten aan de bodem vast gaan zitten. Voeg vervolgens het paprikapoeder, de laurierblaadjes, het chili pepertje (of een deel ervan) en wat zout toe.

Voeg de volgende ingrediënten toe aan de cataplana: een ui in halve maantjes, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 200 gram tomaten zonder schil en pitjes, een eetlepel tomatenpuree, de helft van de aardappelschijfjes, een paprika (halve groene en halve rode) in dunne reepjes, en de helft van de oregano en koriander. Leg de rest van de schaaldieren en vis er in laagjes op. Bewaar de meest breekbare, snelst kokende, soorten voor het laatst.

Dek af met de andere helft van de ingrediënten. Dus wederom een laag met: een ui in halve maantjes, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 200 gram tomaten zonder schil en pitjes, een eetlepel tomatenpuree, de helft van de aardappelschijfjes, een paprika (halve groene en halve rode) in dunne reepjes, en de helft van de oregano en koriander.

Giet nu de witte wijn eroverheen. Los het kerriepoeder op in het sap van 1 citroen en voeg ook toe. Breng alles op smaak met zout en eventueel wat zwarte peper. Sluit nu de cataplana en laat rustig 15 à 20 minuten sudderen. Draai het vuur uit en open de cataplana heel voorzichtig, pas op dat je je vingers niet brandt aan de stoom. Serveer direct. Mocht je geen aardappels gebruiken in het recept serveer dan met rijst.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.