Recept: Arroz de Marisco

Lekker, Portugese rijst met zeevruchten, en nee, het is geen Paella! Misschien toch het eerste gerecht waar men aan denkt bij deze combinatie. Het lijkt er in de verste verte niet op! Dus, wil je eens wat anders, ga dan op de Portugese toer. Voor wie niet bang is voor vieze vingers… Want er zitten hele garnalen, hele schelpjes, hele mosselen, etc in.

Eigenlijk stond er een heel ander recept op de planning voor vandaag. Maar door het mooie zomerse weer kreeg ik spontaan zin in wat anders, wat lichters en wat meer zomer op mijn bord!

Arroz de Marisco is een traditioneel gerecht uit de Portugese keuken, met zijn oorsprong op het strand van Vieira in Marinha Grande regio. Het gerecht is uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de Gastronomie in Portugal. Zoals de naam al aangeeft, is het een gerecht met diverse soorten zeevruchten. Onder andere garnalen, mosselen, krab, kreeft en kokkels. De combinaties van schaal-en schelpdieren die worden gebruikt verschillen per regio, afhankelijk van het inkomen, de beschikbaarheid en de prijs van elk van de schelpdieren.

Een echte aanrader als je in Portugal bent, vooral in van die typische vissersdorpjes is het overheerlijk! Ook voor dit recept geldt, gebruik wat voorhanden is qua zeevruchten of gewoon wat je zelf het lekkerste vindt.

Ingrediënten

500 gram mosselen
500 gram venusschelpjes
500 gram garnalen in schil
de poten van een krab
400 gram rijst (bij voorkeur arroz carolino)
4 lepels olijfolie
1 grote ui
1 groene paprika
2 tomaten
tomaten puree
laurierblaadje
2 bouillonblokjes voor zeevruchten (of garnalen)
3 teentjes knoflook
1 bosje koriander
1 bosje peterselie
piri-piri saus naar smaak (tabasco kan ook)
snufje zout
1 dl droge witte wijn

Bereiding

Zet een grote pan water op. Kook hierin de schaal- en schelpdieren samen met de bouillonblokjes, het bosje peterselie en een teentje knoflook, net niet gaar. Pas op dat je ze niet te lang kookt, dan blijft er aan het eind weinig van over! Haal de schaal- en schelpdieren uit de bouillon, pel een aantal garnalen en doe de schillen en koppen terug in de bouillon en kook dit nog zachtjes even. Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui, overige (geperste) teentjes knoflook, de gesnipperde paprika en de fijn gesneden tomaten. Zodra dit enigszins gaar is voeg je het laurierblaadje toe en zet je het vuur laag. Dit mengel laat je even lekker pruttelen. Haal de bouillon door een zeef, zodat alle schalen, stukjes en peterselie eruit zijn. Bewaar het vocht!

Doe je gefruite groente in je grote pan, voeg hier de rijst aan toe en roer het even door. Dit bak je net genoeg aan tot je rijst wat glazig wordt. Dan voeg je de bouillon toe, ongeveer het dubbele van wat je aan rijst gebruikt.. Dit gaat meestal een beetje op gevoel… Maar hou twee mokken bouillon per mok rijst aan en je zit waarschijnlijk wel goed! Breng het rustig aan de kook en voeg je wijn toe, bewaar een klein beetje voor op het eind.

Als je rijst bijna klaar is doe je de zeevruchten, wat tomatenpuree, de fijngesneden koriander en het laatste restje wijn erbij. Dit hoeft nu nog maar een paar minuten te koken. Even proeven en voeg naar smaak evt nog zout en piri-piri toe. Haal het laurierblaadje eruit.

Serveer in diepen borden, want het gerecht hoort vochtig te zijn! Ook dit gerecht is weer heerlijk met een stuk knapperig brood, de Portugezen houden ervan om het vocht hiermee op te soppen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.