Recept: Torradas

Hhhmm, niks lekkerder dan een bordje met Portugese torradas! Of het nu als ontijt, als lunch of bij je mariscos is, wij worden er standaard blij van. Dan moet het natuurlijk wel met echte Pão Caseiro (rustiek, stevig, Portugees brood) en niet met van die sneetjes casino brood… Dat is valsspelen en helpt het hele ‘gerecht’ om zeep…

Dus… we hebben het juiste brood benoemd, dan nu ook nog de boter. Het steekt namelijk nogal nauw… Portugese, gezouten boter, die moeten we hebben (het liefst de Mimosa)! Zo veel dat het van je broodje langs je vingers naar beneden loopt als je een sneetje oppakt. Ha, zegt zij die in Nederland geen boter lust! Persoonlijk strooi ik er nog een ietsiepietsie zout en een flinke lading zwarte peper op. Puur genieten als je het mij vraagt, als een god in Portugal! Nou moet ik wel even kwijt dat ik een echte brood liefhebber ben, en ik heel blij wordt van het stevige Portugese brood met knapperige korst. Geen probleem dan ook dat ze in Portugal (bijna) overal brood bij serveren. Zij gebruiken het voornamelijk om dingen mee op te soppen.

Je zult merken dat ze vaak op het menu staan in pastelarias. Veel Portugezen eten dit als ontbijt samen met een Galão (hierover binnenkort meer). Ook dan wordt het brood gebruikt om te soppen, in de koffie. Pas alleen wel op in toeristische plaatsjes hier krijg je vaak dat kleffe sandwich brood dat de Engelsen zo graag bij hun ontbijt eten. Doodzonde! Vraag in dat geval altijd om Pão Caseiro. Hebben ze het niet, begin er dan ook maar niet aan, en bestel fijn iets anders.

Torradas

Bestel je marissco bij een echt Portugees visrestaurant, bijvoorbeeld garnalen, schelpjes, krab of iets anders heerlijks, dan krijg je hier (bijna) standaard een bord dampende, druipende torradas bij. Alsof het nog geen feest genoeg was met al die schaal- en schelpdieren, heerlijk! Gewoon om zo op te eten, om te dippen in de knoflook olie van de garnalen, om je krab prutje mee op te lepelen of te soppen in het kookvocht van de schelpjes. Brood op? Vraag gerust bij, ze brengen je zo een nieuw bord vol!

Tja, we zitten helaas niet allemaal constant in Portugal, dus moeten we deze torradas missen. Maar… niet geheel getreurd, er valt zelfs hier wel wat van te maken! Culinaire hoogstandjes zijn het niet, maar lekker zijn ze zeker! Dus mocht je overvallen worden door cravings, hier de oplossing!

Hollandse torradas

Ingrediënten

Stevig zuurdesembrood
Een kuipje roomboter (gezouten) Of bestel online gewoon de lekkerste boter (Mimosa) die er is!

Bereiding

Het brood hoeft niet eens super vers te zijn, het gaat toch de broodrooster in. Ongesneden werkt het het beste, anders heb je van die lullige, dunne plakjes.  Zet je boter vast uit de koelkast zodat die niet te koud is en redelijk smeerbaar. Snij je brood in plakken van de gewenste dikte. Zet een schaal of groot bord klaar en begin met roosteren. Zodra je boterhammen klaar zijn haal je ze uit de rooster en besmeer je ze gelijk royaal met boter (ze zijn ontzettend heet, brand je vingers niet) zodat dit heerlijk smelt. Ga daarmee door totdat je voldoende hebt. En smullen maar! Ook lekker met een beetje sardientjes paté.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.