Recept: Creme de Castanhas com Bacalhau

Kastanjesoep, er zijn vele varianten mee te maken. De Creme de Castanhas com Bacalhau van vandaag is er een met klipvis. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Kun je niet aan verse kastanjes komen? De bevroren variant werkt ook prima!

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Creme de Castanhas com Bacalhau

Creme de Castanhas com Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
4.0 van 1 Stem

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » Bacalhau, » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • 500 gram gepelde kastanjes

  • 2 aardappels

  • 1 prei

  • 1/2 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 200 gram groene kool

  • water of groentebouillon

  • olijfolie

  • nootmuskaat

  • 1 bosje tijm

  • zout & peper

Bereiding

  • Leg je kastanjes een half uur tot een uur in een bak met water. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang door nieuwe. Dit maakt het vervolgens makkelijker om ze in te snijden, omdat het schilletje dan minder droog en stug wordt.
  • Kerf vervolgens met een scherp mes een opening in de schil van de kastanjes en pel ze. Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer 10 minuten goed koken, tot het vliesje wat los begint te laten. Schep ze uit de pan in een bak koud water en verwijder vervolgens (deels) het vliesje terwijl ze nog warm zijn, dat maakt het wat gemakkelijker. Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet te pellen.
  • Doe de moten bacalhau in een pan met water, samen met wat takjes tijm, en breng aan de kook. Laat zodra het water kookt 10 minuten doorkoken.
  • Snijd in de tussentijd de prei in dunne ringetjes en snipper de ui. Zet een soeppan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Fruit de prei en ui op laag vuur tot ze glazig zijn. Voeg dan twee geperste tenen knoflook toe en roer alles goed door elkaar.
  • Schil de aardappels en snijd in blokjes. Snijd ook de kastanjes in grove stukjes. Voeg beide toe aan de pan met het preimengsel en vul aan met water of bouillon tot alles goed onderstaat. Breng rustig aan de kook en kook door totdat de aardappels en kastanjes zacht en gaar zijn.
  • Pureer de soep nu met een staafmixer tot een redelijk egale massa. Breng op smaak met zout (indien nodig), peper en nootmuskaat.
  • Snijd de groene kool in dunne reepjes en bak in een beetje olijfolie, met een geperst teentje knoflook, gaar en lichtjes bruin.
  • Schep de creme de castanhas in diepe borden en breek de bacalhau met je vingers in grove stukken boven elk bord. Garneer met een hoopje gebakken koolreepjes. Besprenkel als laatste met een beetje goede olijfolie.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Goed voor 2-3 personen afhankelijk van wat je er bij serveert.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!