Leite Creme

Het is bijna weekend! Jezelf of iemand anders eens lekker verwennen met een zelfgemaakt toetje? Probeer dan eens Leite Creme. Een lekker Portugees nagerecht dat een beetje tussen crème brûlée en vla inhangt qua smaak en consistentie. Wel een stuk minder bewerkelijk dan Crème Brûlée, dus ook voor de beginnende kok goed te doen! Heerlijk om met je lepel door dat knapperige laagje te bikken, pure verwennerij als je het ons vraagt!

Ingrediënten

1 liter melk naar keuze (vol, halfvol, mager)
1 citroen
150 gram suiker
1 a 2 kaneelstokjes
60 gram bloem (twee eetlepels maizena kan ook)
6 eidooiers

Bereiding

Doe de melk in een steelpannetje en voeg daar de kaneelstokjes en de schil van de citroen aan toe. De makkelijkste manier om citroenschil zonder het bittere wit te krijgen is door een dunschiller te gebruiken. Op die manier pel je de citroen als het ware en krijg je mooie dunne schillen en kan de smaak goed in de melk trekken. Zodra je melk kookt, haal je de kaneelstokjes en citroenschil eruit.

In een ander steelpannetje mix je de suiker met de bloem (gebruik maizena voor een Glutenvrije variant) en hier voeg je beetje bij beetje, al roerende, je kokende melk aan toe. Zodra alles goed gemengd is zet je de pan terug op het vuur om het wat te verdikken. Zodra je de gewenste dikte hebt voeg je de los geklopte eidooiers één voor één toe, ook dit weer zonder te stoppen met roeren. Als alle dooiers erdoor zijn geroerd nog een minuut of 2 door laten koken (blijven roeren).

Haal je pan van het vuur en giet het mengsel in platte, ondiepe schaaltjes. Denk aan hoe crème brûlée wordt geserveerd en je zit goed! Mocht je grotere hoeveelheden maken, misschien krijg je bezoek, giet het dan in een grote ondiepe schaal. Nu laat je het rustig afkoelen en daarna kan het in de koelkast. Vlak voor het serveren haal je het uit de koelkast en strooi je er een dun laagje (riet)suiker overheen. Zet er dan een crème brûlée brander op voor een mooi donker en knapperig laagje. Smullen maar.

Mocht je het recept proberen met sojamelk of amandelmelk? We horen graag hoe dat uitpakte!
En voor de koffieliefhebbers onder ons (I confess): Leite Creme de Café

Bom apetite!