Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. De maand november staat geheel in het teken van de kastanje, dus ook het bacalhau recept van vandaag!
Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Ingrediënten
4 moten bacalhau
200 ml melk
50 gram rozijnen
100 ml Portwijn
olijfolie
400 gram kastanjes
4 plakken rauwe ham
12 lente uitjes
zout & peper
bloem
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ontdoe de bacalhau van graten en vel. Leg de schoongemaakte vis minimaal een half uur in een kom met de melk om te marineren. Draai af en en toe voorzichtig om.
Giet de bacalhau na een (ruim) half uur in de melk goed af. Haal hem vervolgens lichtjes door de bloem. Zet een koekenpan op met een flinke scheut olijfolie en bak hierin de vis aan beide kanten een minuut of drie. Pak een bakblik/ovenschaal (die ruim genoeg is) en leg de stukken vis hierin nadat ze gebakken zijn.
Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer vijf a zes minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.
Snijd je lente-uitjes in dikke ringen en doe deze samen met de kastanjes in de pan waarin je de bacalhau hebt gebakken. Bak dit op middelhoog vuur ongeveer tien minuten. Voeg indien nodig nog wat extra olijfolie toe. Breng op smaak met zout & peper en voeg de rozijnen en portwijn toe. Roer alles even goed door. Laat dit vervolgens even rustig, op laag vuur, doorkoken.
Leg een plak rauwe ham op elk stuk bacalhau en giet het kastanje mengsel eroverheen. Bak dit nu zo’n 20 minuten op 180 graden.
Bom apetite!
- Hier kun je online bacalhau bestellen.
De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.