Recept: Empadas de Alheira

Vandaag maken we een simpele versie van de Empadas de Alheira, oftewel Portugese pasteitjes met een speciale worstsoort. Hoe gek ze ook zijn op hun zoetigheden, ze hebben ook een aantal lekkere hartige hapjes (salgados). Hier moeilijk te krijgen, dus maken we ze gewoon zelf! Nou ben ik persoonlijk niet de grootste fan van worst, maar met de alheira kun je super veel kanten op. Deze Portugese worstsoort is ideaal om in een gerecht te verwerken en geeft het een lekkere gerookte smaak.

Alheira: een Portugese worstsoort die traditioneel gemaakt wordt op basis van gevogelte, al koop je hem tegenwoordig in verschillende uitvoeringen. Daarnaast is hij vaak gerookt, wat voor een lekkere smaak zorgt. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten.

Lekker snacken, maar dan op z’n Portugees?! Probeer dan deze eens. Ze zijn sowieso lekker, maar als je ze zelf maakt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst! Daarnaast zijn ze ook erg leuk om eens te serveren als je visite krijgt in het weekend. Je kunt ze in principe eten als snack, voorgerecht, tapas of bijvoorbeeld met rijst en salade als hoofdmaaltijd, een veelzijdig hapje dus. Ze vallen in Portugal onder de noemer salgados.

Empadas de Alheira

Empadas de Alheira

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Ik had dit keer geen tijd/zin om mijn eigen deeg te maken, dus maakte ik ze met kant en klaar bladerdeeg. Wel tijd om je eigen deeg te maken? Gebruik dan dit deeg recept. Goed voor minimaal 12 empadas.

Categorie: » Petiscos & SalgadosKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 pakjes bladerdeeg

  • 2 alheiras (400 gram)

  • 1 bakje kastanje champignons

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • olijfolie

  • verse of gedroogde tijm

  • 2 eidooiers

  • zout & peper

Bereiding

  • Laat het bladerdeeg rustig ontdooien.
  • Snipper de ui en bak glazig in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de uitgeperste knoflook toe aan de pan en roer goed door elkaar. Snijd de champignons fijn en voeg toe. Breng op smaak met een snuf zout en versgemalen zwarte peper en wat verse tijmblaadjes. Laat een paar minuten mee bakken.
  • Verwijder het vel van de alheiras en breek/trek de vulling met je vingers in stukjes. Voeg dan ook de worst toe aan het mengsel in de pan en meng alles goed. Proef even en voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Zet apart en laat de vulling volledig afkoelen voordat je de pasteitjes gaat maken.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC graden.
  • Rol de plakjes (of plak) bladerdeeg heel iets uit en snijd ze in de gewenste vorm. Je hebt een deel nodig om bakjes van te maken en een kleiner stukje om een soort dekseltje te creëren. Vet een (mini)muffinvorm in en/of gebruik bakpapier. Maak in elke holte een bakje van bladerdeeg.
  • Verdeel de vulling over de bakjes bladerdeeg en dek vervolgens af met een dakje van bladerdeeg. Druk de randjes iets aan, zodat de vulling erin blijft. Maak met een mesje een klein gaatje in het midden van de pasteitjes, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
  • Scheid twee eitjes en klop de dooiers los. Bestrijk de pasteitjes hiermee.
  • Bak de empadas de alheira in de voorverwarmde oven op 200 °C in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Zodra ze goudbruin zijn zijn ze klaar.
  • Haal de pasteitjes zodra ze goudbruin zijn uit de oven en laat ze even rusten voor je ze uit de vormpjes haalt. Serveer warm of op kamertemperatuur.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!