Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. We gaan empadas maken.
Lekker snacken, maar dan op z’n Portugees?! Probeer deze klipvispasteitjes eens. Ze zijn sowieso lekker, maar als je ze zelf maakt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst! Daarnaast zijn ze ook erg leuk om eens te serveren als je visite krijgt in het weekend. Je kunt ze in principe eten als snack, voorgerecht, tapas of bijvoorbeeld met rijst en salade als hoofdmaaltijd, een veelzijdig hapje dus. Ze vallen in Portugal onder de noemer salgados.
Als ik Pastéis de Bacalhau (of aanverwante zaken zoals dit) maak, gebruik ik eigenlijk altijd bacalhau desfiado. Deze week ik niet in water van te voren, ik gebruik hem zo.
Heb je geen tijd en/of zin om je eigen deeg te maken, dan kun je eventueel ook kant en klaar bladerdeeg gebruiken. Goed voor ongeveer 18 pasteitjes, afhankelijk van je formaat vormpjes.
Ingrediënten
Voor het deeg
260 gram bloem
100 gram margarine (kamertemperatuur)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels water
1 ei
beetje extra bloem
Voor de vulling
400 gram bacalhau
100 gram prei
1 dl olijfolie
2 dl room
1 kleine ui
teentje knoflook
paar zwarte olijven
verse peterselie
verse bieslook
ei
klein laurierblaadje
beetje bloem
boter
zwarte peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
We beginnen met het maken van het deeg. Doe de bloem, de margarine, de olijfolie, een snufje zout in een kom. Maak de margarine met je vingertoppen los en meng goed met de bloem tot een korrelig deeg. Voeg vervolgens het water en het ei toe. Kneed het nu totdat het een homogene massa is en maak er dan een bal van. Wikkel de bal in huishoudfolie en leg hem in de koelkast terwijl je de vulling klaarmaakt.
Zet een pan water op en kook de bacalhau een minuut of tien. Daarna schep je hem uit het water en laat het op een bord rustig wat afkoelen. Zodra de vis afgekoeld is kun je hem schoonmaken. Graatjes en huid kunnen weg en de rest trek je uit elkaar in kleine stukjes voor later.
Snipper de ui en snijd de prei in dunne ringetjes. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de prei en ui glazig. Voeg dan het geperste teentje knoflook en het laurierblaadje toe en roer even goed door elkaar. Vervolgens kan ook de versnipperde bacalhau erbij. Breng op smaak met wat zwarte peper. Snijd een paar olijven in kleine stukjes en voeg ook deze toe aan het mengsel. Voeg naar smaak wat fijngesneden verse peterselie en bieslook toe en roer alles goed om voor je ook de room toevoegt.
Terug naar het deeg. Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Leg het deeg in het midden en bestrooi ook dat met een beetje bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot het zo’n 3 mm dik is. Snijd er volgens met een mesje vierkantjes uit van ongeveer 10×10 cm. Vet je bakvormpjes (bijvoorbeeld een muffinblik) lichtjes in en leg een vierkantje deeg in het midden van elk.
Nu kun je ze vullen met het bacalhau mengsel. Als je alle bacalhau in je vormpjes hebt zitten kun je de pasteitjes op verschillende manieren sluiten. Je kunt eenvoudig de vier puntjes van de hoeken met wat losgeklopt ei bestrijken en die samenvouwen in het midden, druk iets aan en klaar. Of je kiest ervoor om een rondje deeg (iets kleiner dan de omvang van het vormpje) bovenop het mengsel te leggen en de randjes om te vouwen/dicht te drukken. Natuurlijk gebruik je ook hier een beetje losgeklopt ei als ‘lijm’. Zorg er wel voor dat ze goed afgedicht zijn. Have some fun!
Bestrijk de pasteitjes met ei en plaats ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 a 190 graden tot ze goudbruin zijn. Serveer warm of laat ze helemaal afkoelen en serveer ze op kamertemperatuur.
Bom apetite!
- Hier kun je online bacalhau bestellen.
Variatietip: wil je eens wat anders, voeg dan een halve fijngesnipperde rode paprika toe aan het prei/ui mengsel.
De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.