Hartige hapjes zijn een belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Waar wij onze bitterballen en vlammetjes vaak bestellen in de kroeg bij een biertje, zijn de Portugese salgados ook gewoon te koop bij de bakkerij, waar je ze per stuk kunt bestellen. Eén van deze salgados is de empada, een gevuld deeghapje, dat je misschien in het Spaans kent als de empanada. Vandaag laat ik je zien hoe je heel makkelijk zelf empadas de carne kunt maken.
Empanar betekent inpakken, of inwikkelen. Je maakt een vulling en pakt het in met deeg. Als je houdt van experimenteren kan je met de empada flink los gaan. Je kan allerlei verschillende vullingen proberen, maar ook creatief zijn met de vorm die je het hapje geeft. Ik geef je hier het recept van de empadas de carne, dus met een vleesvulling.
Ingrediënten
Voor het deeg
300 gram bloem
4 eidooiers
125 gram boter (kamertemperatuur)
snufje zout
Voor de vulling
500 gram rundergehakt
1 grote ui
3 tenen knoflook
koriander of peterselie
1 blik tomaten stukjes
witte wijn
1 bouillonblokje kip
zout & peper
tomatenpuree
olijfolie
1 laurierblaadje
chouriço (ongeveer een halve)
zwarte olijven
Bereiding
We beginnen met de vulling. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de fijngesneden ui. Snijd de chouriço fijn en voeg toe, samen met de geperste knoflook. Zodra de ui glazig is gaat het gehakt erbij. Even goed doorroeren en dan kan er een flinke scheut witte wijn bij. Vervolgens gaan er een theelepel tomatenpuree, snufje zout en peper, het laurierblaadje, het bouillonblokje, een handvol fijngesneden olijven en het blikje tomatenstukjes erbij. Lekker door elkaar roeren en op een laag vuurtje 15 à 20 minuten laten pruttelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Dan het deeg. Maak een hoop van de bloem en maak er een soort kratertje in. Doe hier 3 eidooiers, een snufje zout en de boter in en vouw alles samen tot een deeg. Indien nodig (als het deeg te dik is) kun je een klein beetje water toevoegen. Rol het deeg uit, op een met wat bloem bestoven aanrecht, tot een dunne lap en steek hier rondjes uit, ongeveer ter grootte van een grapefruit.
Haal het laurierblaadje uit de vulling en schep met een lepel wat vulling op de helft van één rondje, maar laat de randjes vrij. Bestrijk die randjes met wat losgeklopt eigeel en druk goed aan. Vouw ze dan iets om naar binnen en druk wederom goed aan. Zo krijg je een soort halve maantjes. Kwast wat eigeel over het hele flapje en leg ze voorzichtig op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Zodra je alle empadas de carne gevuld en gesloten hebt gaan ze ongeveer 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven (je kunt ze evt. ook frituren in hete olie). Ze zijn klaar zodra ze goudbruin zijn. Serveer warm of koud.
Bom apetite!
Heb je een feestje, maak ze dan bijvoorbeeld samen met de Pastéis de bacalhau, Rissóis de Camarão of Empadas de Galinha.
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Lieve dames,
Mijn woordenboek kent empada als de Braziliaanse vorm voor pasteitje. Empanada wordt gegeven als de Portugese vorm voor pasteitje.Ik kom sinds 1966 in Portugal heb er ook 3 jaar gewoond en gewerkt maar het woord empada kwam ik nooit tegen. Peter
Ze bestaan echt! Je kunt ze met verschillende vullingen en in verschillende vormpjes krijgen/maken. Laat Google er maar eens op los. Lekker 😉
dank je wel…… ga maar eens uitproberen! Fantasie de vrije loop!
Hallo, Ik vind koken leuk, maar ben een slechte bakker. daarom: kun je voor de empadas ook kant en klaar deeg gebruiken? En gebruik je dan kruimel- of bladerdeeg (of anders)?
Bladerdeeg kan altijd! Het is natuurlijk iets anders van structuur, maar smaken zal het zeker.