Empadas de Galinha

We hebben wat leuks voor het weekend! De weersvoorspellingen laten de laatste tijd wat te wensen over, dus die barbecue is nog niet heel veel buiten geweest. Dan maar gezellig de keuken in om wat lekkers te maken. Vandaag maken we Empadas de Galinha oftewel Portugese kippenpasteitjes. Hoe gek ze ook zijn op hun zoetigheden, ze hebben ook een aantal lekkere hartige hapjes (salgados). Hier moeilijk te krijgen, dus maken we ze zelf!

Persoonlijk vind ik ze het lekkerst als er voornamelijk kip in zit, hoe meer hoe beter. Ik ben niet zo’n fan van de kant en klare ragout varianten. De allerlekkerste at ik een paar weken geleden op de Herdade do Sobroso (maar daarover later meer…)!

Ingrediënten

recept voor ongeveer 28 stuks

1 kip
30 ml olijfolie
90 gram boter
2 uien
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
1 kopje tomatenblokjes in sap (blik)
1 bouillonblokje kip
100 ml witte wijn
750 ml water
60 gram bloem
3 eidooiers
verse peterselie
1 citroen

Voor het deeg
500 gram bloem
200 gram boter
2 eieren
water
zout & peper
nootmuskaat
bloem
1 los geklopt ei

Bereiding

voor de vulling

Knip of snijd om te beginnen de kip in stukken. Zet vervolgens een grote pan op het vuur en giet hier ongeveer 30 ml olijfolie in. Dit hoeft niet heel precies, gewoon een flinke scheut! Voeg hier 30 gram boter, een fijngesneden ui, de uitgeperste knoflooktenen en het laurierblaadje aan toe. Laat op laag vuur wat glazig worden. Giet vervolgens het kopje tomatenblokjes erbij (dit kun je eventueel van te voren pureren als je niet van stukjes houdt), roer door en laat nog even pruttelen. Leg nu de stukken kip erbij in de pan en breng op smaak met zout en peper. Nu kan ook het bouillonblokje erbij. Meng alles voorzichtig een beetje door en voeg de wijn en het water toe, roer nogmaals en dek af met een deksel. Laat het nu op medium/laag vuur een half uurtje sudderen.

Haal de stukken kip uit de pan en laat op een bord wat afkoelen. Haal ook het laurierblaadje eruit en bewaar de bouillon. Haal zodra de kip voldoende is afgekoeld al het vlees ervan af. Botjes en vel kunnen weg.

Verwarm in een andere pan 60 gram boter en voeg hier de andere gesnipperde ui aan toe. Laat wederom rustig glazig bakken. Voeg dan 60 gram bloem aan de pan toe en meng alles goed. Nu gaat beetje bij beetje de bouillon erbij. Roer alles steeds goed door voordat je meer toevoegt. Nu kunnen de rest van de ingrediënten erbij. Begin met de kip. Snijd vervolgens de peterselie fijn en voeg ook dit toe. Dan kunnen de eidooiers erbij, roer alles goed samen. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en citroensap. Verwarm je mengsel rustig zonder het te laten koken. Zodra het los begint te komen van de bodem en je een mooie substantie hebt haal je de pan van het vuur.

Voor het deeg

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe 200 gram boter in een beslagkom en mix het wat zacht. Voeg de bloem, een snufje zout en eventueel wat nootmuskaat toe. Meng alles met een mixer en voeg een voor een de eieren toe. Indien nodig kun je steeds een klein beetje water toevoegen totdat je deeg een goede dikte heeft. Dek af met een schone doek en laat een uurtje rusten.

Sprenkel wat bloem op het aanrecht en leg het deeg in het midden. Strooi er wat bloem overheen en kneed zachtjes een beetje totdat het niet meer aan je handen plakt. Rol het nu met een deegroller uit tot een grote lap. Steek hier met bijvoorbeeld een glas rondjes uit. Druk deze rondje in een ingevette (mini) muffinvorm en maakt ze met je vingers passend. Vul ze met een flinke lepel van de vulling en dek af met een tweede rondje deeg. Druk de randjes goed aan/vast zodat er een gesloten pasteitje ontstaat. Hier kun je net zo creatief mee zijn als je zelf wilt!

Herhaal dit totdat al je ingrediënten op zijn. Strijk je pasteitje in met een losgeklopt ei en bak ze in ongeveer een half uur af in de oven op 180 graden. Zodra ze goudbruin zijn zijn ze klaar. Laat ze even rusten voor je ze uit de vormpjes haalt. Serveer warm! Al zijn ze koud ook prima.

Bom apetite!

Het filmpje hieronder (in het Portugees) laat zien dat het stukken makkelijker is dan je misschien denkt!