Wijngaarden vind je in Portugal in allerlei soorten en maten. Van ultra moderne tot super romantische quintas. Uiteraard vaak omgeven door glooiende wijngaarden, om het plaatje compleet te maken. Een van de vele genoegens tijdens een uitstapje naar de Alentejo vind ik toch wel het bezoeken van zo’n wijngaard. Vaak probeer ik er dan ook één of twee in te plannen. De eerste wijnboerderij die we aandoen tijdens onze roadtrip is Fita Preta Vinhos, op een kwartiertje rijden ten noorden van Évora.

Ik maakte vorig jaar kennis met een vertegenwoordiger van dit wijnhuis op het ‘Wines of Portugal’ event in Antwerpen. Op social media volgde ik ze al een tijdje en dat kwam voornamelijk door het in het oog springende pand waarin ze gevestigd zijn. Een plaatje! Voorafgaand aan ons bezoek had ik me eigenlijk nooit gerealiseerd dat het nog maar een relatief jonge wijnboerderij is. Helaas is het als wij aan komen rijden niet zulk heerlijk weer als de voorgaande dagen, dus wippen we gauw naar binnen.

We beginnen met een rondleiding/tour gevolgd door een proeverij, hiervoor koos ik de Big Picture tasting (vijf wijnen & drie kaasjes). Voor alle rondleidingen en proeverijen geldt dat je vooraf moet reserveren en ze zijn uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. Aangezien ik onze reservering ruim van te voren had gemaakt, was de gewenste datum/tijd geen enkel probleem. Plus het was natuurlijk naseizoen, wat ook altijd enigszins helpt.
De naam achter Fita Preta Vinhos is António Maçanita. Hij begon zijn carrière in de wijnwereld in 2000 op de Azoren, maar pas in 2004, op 23-jarige leeftijd, maakte hij zijn eerste wijn. Zijn vader komt van de Azoren en zijn moeder uit de Alentejo. António Maçanita produceert vandaag de dag wijnen in vier verschillende regio’s, heeft drie eigen productieprojecten opgezet, ondersteunt via zijn adviesbureau momenteel vier producenten en brengt jaarlijks meer dan 50 kenmerkende labels op de markt. De wijnen van António Maçanita worden dan wel in verschillende regio’s geproduceerd, maar hebben toch een duidelijke rode draad: het historisch besef en de waardering van de inherente kenmerken van de druivensoorten en regio’s. Het niet volgen van de mode, maar het creëren ervan, soms onbedoeld.

António Maçanita maakt voor zijn wijnen voornamelijk gebruik van verschillende inheemse druivensoorten die in de loop der tijd vrijwel zijn verdwenen vanwege een gebrek aan productiviteit, kleur, alcohol, te veel werk of gewoonweg uit de mode. De wijnen stellen vaak het “collectieve geheugen” van de regio ter discussie, omdat ze verder teruggaan in de tijd, met behulp van technieken en druivensoorten die alleen in oude boeken bestaan. Dit alles ten dienste van het vinden van de “Heilige Graal” van het terroir van elke regio, produceert hij de wijnen die hem plezier geven.
“a Terrantez from Pico in the Azores, planted in a crack in the volcanic rock, where nothing else would grow, less than 50 meters from the wild Atlantic Ocean, with a grape variety that only exists in the Azores, constantly receiving the sea’s rays, has a specificity of flavor that we could only copy by planting it in the same place, with the same grape variety, that’s Terroir.”

In 2018 kregen de wijnen van António Maçanita een belangrijke toevoeging, de “Chão dos Eremitas-wijngaard”. Dit is de eerste wijngaard die António Maçanita kocht in de Alentejo, een 50 jaar oude wijngaard met vrijwel uitgestorven druivensoorten die ooit de Alentejo domineerden, zoals: Tinta Carvalha, Moreto, Alicante Branco, Tamarez of Trincadeira das Pratas. Wil je meer lezen over wijnen/druivensoorten uit de Alentejo, dan schreef Remmer hier al eens een uitgebreid artikel over!
Fita Preta Vinhos ligt op ongeveer tien kilometer van Évora, in het Paço do Morgado de Oliveira. Een middeleeuws landgoed opgericht in 1306 waar de Fita Preta-wijnmakerij – een gebouw (bedekt met kurk) gebouwd in 2017 – en een deel van Fita Preta’s wijngaarden zich bevinden. Er werd voor kurk gekozen omdat het een duurzaam, edel materiaal is, dat overvloedig aanwezig is in de Alentejo, het de essentie van wijn weerspiegelt en verband houdt met het landgoed.

De Paço do Morgado de Oliveira beslaat ongeveer 100 hectare. In een gebied dat nog moet worden gerenoveerd, werd de oudste wijnkelder van Évora gevonden. Tegenwoordig is bekend dat het hele Paço do Morgado de Oliveira dateert uit de veertiende eeuw, wat het gebouw/paleis op het landgoed een van de oudste gebouwen van Évora maakt. En die geschiedenis en charme zie je overal terug!
Na onze rondleiding nemen we plaats in de wijnbar voor onze tasting. Deze vindt aansluitend plaats, dus dan kun je alles even laten bezinken. We proeven op ons gemak een vijftal wijnen, vergezeld door een kaasplankje met drie regionale/lokale kaasjes. Gelukkig zijn we op dat specifieke moment de enigen die een proeverij hebben, dus hebben we de gehele wijnbar voor onszelf. Wat zeker bijdraagt aan de hele ervaring. We nippen dan ook in alle rust van onze wijntjes. We zijn al met al twee uur onder de pannen (tour+tasting). Een middag goed besteed!
Tegen de tijd dat we weer vertrekken aan het einde van de middag is het weer gelukkig iets opgeklaard. Dus lopen we na de proeverij nog een (kort) rondje buiten om toch ook een aantal foto’s te maken met een blauwe lucht en zonnetje, geheel in Alentejo-stijl. Want zeg nou zelf, dan ziet alles er toch gewoon een stukje fijner uit?! De volgende (en laatste) stop voor vandaag: Évora.
Benieuwd naar meer of interesse in een proeverij? Neem dan vooral een kijkje op hun website!







