Recept: Fogaça da Feira

Fogaça da Feira is een traditioneel zoet brood uit Santa Maria da Feira, in het noorden van Portugal. Het vormt de basis voor het Festa das Fogaceiras dat morgen (jaarlijks op 20 januari), ter ere van São Sebastião, plaatsvindt in Santa Maria da Feira. De ietwat aparte vorm van het brood verwijst naar de torens van het plaatselijke kasteel. Ze worden ook wel Fogaça de Santa Maria da Feira genoemd.

Het brood wordt dagelijks gemaakt in verschillende bakkerijen in de gemeente en onderscheidt zich door het gebruik van traditionele gebruiksvoorwerpen, zowel bij de bereiding als bij de manier waarop het wordt gebakken. De Fogaça da Feira wordt tegenwoordig het hele jaar door verkocht. Het is een licht zoet en luchtig soort brood.

Fogaça da Feira

Fogaça da Feira

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 7 Stemmen

Ik heb de helft van het deeg voor vier medium broodjes gebruikt en de andere helft van het deeg voor acht wat kleinere broodjes. Bak je liever wat minder? Halveer het recept dan gewoon.

Categorie: » BroodKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • Voor de gist
  • 200 gram bloem

  • 150 ml water (handwarm)

  • 50 gram verse gist

  • Voor het deeg
  • 600 gram tarwebloem (ongeveer)

  • 150 gram suiker

  • 120 gram roomboter (kamertemperatuur)

  • 3+1 eieren

  • 10 gram zout

  • 1 citroen

  • 1 theelepel kaneel

Bereiding

  • Gist basis
  • Gebruik een grote beslagkom. Los de gist op in het handwarme water en voeg steeds wat bloem toe tot er een zacht deeg ontstaat. Laat het vervolgens 15 minuten rijzen, afgedekt met een schone theedoek, op kamertemperatuur.
  • Deeg
  • Pak je gistbasis en zeef hier de suiker boven. Voeg een theelepeltjes kaneel, het zout, drie eieren, de rasp en het sap van de citroen, de boter en de bloem toe. Meng alles nu goed door elkaar tot je een deeg krijgt dat iets consistenter is dan dat van brood. Voeg indien nodig wat extra bloem toe.
  • Dek af met een theedoek. Laat het deeg nu rustig een uur rijzen op een warme plek.
  • Verdeel het deeg vervolgens in stukken, de grootte van de stukken is afhankelijk van het formaat fogaça dat je wilt maken. Je kunt meerdere kleintjes maken of juist wat grotere broden.

    Fogaça da Feira
  • Vorm het stuk deeg tot een lange rol, die aan één kant wat dikker is. Maak deze rol vervolgens plat met je hand, zodat er een enigszins taps toelopende lap deeg overblijft. Deze rol je staand vanaf de breedste kant op, wat resulteert in een soort ronde piramide. Druk het uiteinde licht aan/vast. De vorm doet mij een beetje aan een kaneelbroodje denken.
  • Leg het brood op een plank bestrooid met wat bloem en dek af met een schone theedoek. Laat nu wederom 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

    Fogaça da Feira
  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Zet een bakplaat klaar met hierop een vel bakpapier. Bestrooi heel lichtjes met wat bloem.
  • Klop het vierde ei los met een vork of garde en bestrijk de broodje of broden hiermee, zodat ze rondom volledig zijn bedekt met ei. Knip nu met een schaar 4 inkepingen (op een kwartslag van elkaar) aan de bovenkant van de piramide, hierdoor maak je de “kasteeltorens”. Knip ongeveer 1/4 van het brood diep. Naast het visuele aspect kan de hitte zo goed in de broodjes doordringen en garen ze gelijkmatig.

    Fogaça da Feira
  • Zet de Fogaças da Feira, met ruim afstand ertussen, op de bakplaat en vervolgens in de oven en bak ongeveer 15 minuten op 180°C. Ze groeien in de oven ook nog in formaat. Check ze dan even (elke oven is anders) en bak vervolgens in nogmaals zo’n 15 minuten goudbruin en gaar. De exacte baktijd zal per oven iets verschillen, dus houd ze in de gaten.

    Fogaça da Feira
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • De exacte baktijd van de Fogaças da Feira is geheel afhankelijk van het formaat brood(jes) dat je maakt.
  • Uiteraard vers het allerlekkerst, maar je kunt ze ook prima invriezen en/of even roosteren in de broodrooster.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!