Francesinha

Je kent het wel, die filmpjes waarbij Amerikanen eten proeven uit een bepaald land. Zo zag ik het laatst het filmpje “People try Portuguese food for the first time“. Vaak wordt er gegruweld van het geproefde eten, maar van het eerste gerecht uit Portugal werd volop genoten. Het was de francesinha, een sandwich uit Porto, boordevol vlees. Wil je het ook eens proberen? Dan eet je een heerlijke bij bijvoorbeeld Café Santiago in Porto. Maar je kan het ook zelf maken met dit recept.

Deze sandwich is niet het beste idee als je aan de lijn bent of een vegetariër. Het bestaat uit verschillende soorten vlees, gesmolten kaas en een hoop saus. De boterhammen sneeuwen misschien wat onder te midden van alle overige ingrediënten, maar ze zitten erin, echt. De saus bepaalt voor een groot deel de smaak. Traditioneel is het een saus op basis van tomaten, bier en piri-piri, maar ieder restaurant voegt zo zijn eigen geheime ingrediënt toe. Een francesinha smaakt dus overal anders. Soms wordt het geserveerd met een gebakken ei en/of patat er bovenop. Ook jij kan op het volgende recept dus variëren naar eigen smaak.

Ingrediënten

Voor de saus (genoeg voor 2 personen)
blikje bier
kippenbouillon (potje uit de supermarkt)
2 laurierblaadjes
1 eetlepel boter
1 klein glaasje portwijn
1 eetlepel maizena
2 eetlepels tomaten puree
half glas melk
chili peper naar smaak

Voor de sandwich
2 sneetjes casinobrood (het liefst vrij dik gesneden)
2 plakken ham
4 plakken kaas
1 chipolata worst
1 chourico
1 biefstuk
1 ei
zout en peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

We beginnen met de saus. Zet een medium steelpannetje op het vuur en giet hier het blikje bier en de bouillon in. Zorg dat het goed mengt. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe, behalve de maizena en de melk. Zodra het begint te koken draai je het vuur naar beneden en laat je het zo’n 5 minuten sudderen. Roer het af en toe door. Mix in een kopje de melk met de maizena en voeg dit daarna toe aan je mix in de steelpan. Blijf constant roeren totdat de saus verdikt. Haal dan de laurierblaadjes eruit en pureer eventueel met een staafmixer. Proef de saus, dit om er zeker van te zijn dat de alcohol verdampt is. Zo niet, sudder dan nog iets langer, maar pas op dat hij niet aanbrandt of te dik wordt. Haal je pannetje van het vuur en laat het rusten terwijl je de sandwich maakt.

Met het brood kun je twee kanten op, afhankelijk van je smaak. Je kunt het gewoon zo gebruiken of eerst even bakken in de pan. Wij gaan vandaag even uit van ongebakken brood, er zitten al calorieën genoeg in het recept. Maar kijk gewoon wat je zelf het lekkerste vindt!

Om te beginnen bakken we het vlees en de worst. Snijd de worsten in de lengte doormidden en grill ze. De plakken biefstuk moeten zo dun mogelijk, dus afhankelijk van de dikte van je steak kun je hier meerdere plakjes van snijden (pas op je vingers). Breng op smaak met zout en peper en grill kort. Bak je eitje.

Nu gaan we beginnen met het samenstellen van je ‘broodje’. Pak een soepbord of ovenschaaltje en leg hier een boterham in. Begin met een plak ham, dan de biefstuk, de worst en als laatste de chouriço. Daar gaat dan de andere boterham bovenop. Maak af met een gebakken ei en bedek het hele gevaarte met kaas. Voor een leuke presentatie snijd je de kaas rondom de eidooier voorzichtig weg. Giet er rijkelijk saus overheen en zet alles een kwartiertje in de oven. Zet vast met cocktailprikkers. Serveer eventueel met frietjes en spoel weg met een biertje.

Bom apetite!

Ben je toevallig in Portugal, dan heeft Knorr ook speciale bouillonblokjes voor de saus (ik heb ze in huis, maar nog niet geprobeerd)!

caldos-de-molho-francesinha