Recept: Bife com Molho de Café

Bife com Molho de Café

Bife com Molho de Café is een licht verrassend Portugees gerecht waarbij een sappige biefstuk wordt overgoten met een romige koffiesaus. Het klinkt misschien ongewoon, maar juist die subtiele bitterheid tilt het gerecht naar een ander niveau. Het bekendste gerecht met biefstuk is de Bife à Portuguesa, maar er zijn uiteraard meer smakelijke opties om…

Lees verder

Recept: Croissant à Moda do Porto

Laten we beginnen met de naam in het Portugees, want een croissant is en blijft natuurlijk iets dat voor ons verbonden is aan Frankrijk. In het Portugees noemen ze ze naast croissant ook wel croassã of croassão. De Portuguese variant op deze Franse heerlijkheid is toch net een tikkie anders. De Croissant à Moda do…

Lees verder

Recept: Bolo Pudim de Laranja

Bolo Pudim de Laranja

Vandaag maken we een lekker fris nagerecht. Deze bolo pudim de laranja, oftewel sinaasappelcake pudding, draait geheel om de lekkere smaak van sinaasappels. Een smaak die duidelijk aanwezig is, maar niet overheerst. Misschien denk je nu pudding met cake…? Maar juist die combinatie van texturen maakt dit tot een geslaagd nagerecht! Overigens zou je het…

Lees verder

Recept: Queijo de Ovelha Gratinado

Queijo de Ovelha Gratinado

In Portugal gebruiken ze meestal queijo de ovelha curado (amanteigado) om in de oven klaar te maken. Vooral in de Alentejo is dit iets dat je regelmatig tegenkomt op de menukaart. Ze hebben hier volop keus aan lekkere regionale kaasjes namelijk. Daarnaast worden de meeste kaasjes in Portugal aan de lucht gedroogd, waardoor er een…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Padeiro

Bacalhau à Padeiro

Deze Bacalhau à Padeiro is een handig gerecht om oude broodjes op te maken. Mijn schoonmoeder koopt elke dag vers brood/verse broodjes en dan blijft er wel eens wat liggen (ze koopt standaard teveel). Waar ik dat brood dan gewoon rooster of er een tosti van maak zweert zij bij vers. Laten die ‘oude’ broodjes…

Lees verder

Recept: Broa de Avintes

Broa de Avintes

Broa de Avintes is een donkerbruin, zeer compact brood met een uitgesproken, intense, zoetzure smaak, gemaakt met maïs- en roggemeel (en soms honing). Het is een van de meest traditionele broodsoorten in Portugal en wordt veel gegeten in het noorden van het land. Na het bakken wordt het met bloem bestoven. Het heeft meestal de…

Lees verder

Recept: Suspiros de Alfarroba

Recept: Suspiros de Alfarroba | Saudades de Portugal

In de Algarve worden veel regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt om mee te bakken. Ik had de nodige eiwitten over van een ander recept, dus besloot deze Suspiros de Alfarroba te maken met die eiwitten (weggooien is zonde). Ze zijn zo in elkaar gedraaid, alleen moeten ze wel wat langer garen in…

Lees verder

Recept: Xerém de Berbigão

Xerém is een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Het wordt gemaakt met maïsgriesmeel. In sommige delen van Portugal wordt het papas de milho genoemd, in andere delen xerém of xarém. Het kan naturel gemaakt worden, maar ook met met vlees of zeevruchten. Deze Xerém de Berbigão -met kokkels- smaakt…

Lees verder

Pão: Portugees Brood

Zeg je Portugal, dan denk je misschien als eerste aan bacalhau of pastéis de nata. Maar wie ooit een bakkerij binnenstapte in een Portugees dorp, weet: het land leeft ook op brood. Vers, geurend, knapperig en stevig. Brood maakt een essentieel onderdeel uit van de Portugese eetcultuur. En dat in talloze vormen en smaken. In…

Lees verder

Recept: Bacalhau na Manteiga de Ervas

Bacalhau na Manteiga de Ervas

Het klipvis recept van deze maand is er een die snel op tafel staat. In de zomermaanden heeft natuurlijk niemand zin om uren in de keuken te staan boven een heet fornuis. En daarnaast, wie houdt er nou niet van kruidenboter?! Deze Bacalhau na Manteiga de Ervas maak je met maar een paar simpele ingrediënten…

Lees verder

Recept: Salada de Orelha de Porco

Salada de Orelha de Porco

Oftewel ‘salade’ van varkensoren. Deze valt voor ons Nederlanders toch wel onder de noemer vreemde gerechten. Het getuigt maar weer eens van de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken. Simpel gezegd zijn het gekookte varkensoren op smaak gebracht met knoflook, olijfolie, azijn, koriander, soms een uitje en een snufje zout &…

Lees verder

Recept: Migas de Côco & Amêndoa

Migas de Côco & Amêndoa

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Meestal gaat het om hartige bereidingen, die je in de Alentejo veel als bijgerecht geserveerd krijgt. Maar er bestaan zoete varianten, zoals deze Migas de Côco & Amêndoa. Migas worden meestal gemaakt van…

Lees verder

Recept: Maracujão

Maracujão

De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje dat ook prima smaakt in cocktails! En laten we dat nou als basis gebruiken voor deze zomerse Maracujão. Er zijn volop mogelijkheden met deze lekkere likeur, eerder deelde ik al een aantal smakelijke opties. De inspiratie voor dit cocktailrecept komt van de officiële website…

Lees verder

Recept: Tortilha de Bacalhau & Chouriço

Tortilha de Bacalhau & Chouriço

De zomermaanden staan voor de deur, ideaal voor wat zomerse gerechten. Het bacalhau gerecht van deze maand kun je dan ook zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze tortilha de bacalhau & chouriço ideaal om mee te nemen als lunch of op een picknick. Door de aardappel vult hij super goed. Serveer met een…

Lees verder

Recept: Caril de Frango

Caril de Frango

Deze caril de frango was op speciaal verzoek van Fernando, je kunt maar ergens zin in hebben. Belangrijk bij dit soort recepten is om zelf te kijken naar de verhoudingen tussen de saus, de kip en de rijst. Smaken kunnen hierin nogal verschillen, dus kies voor de verhoudingen die jij lekker vindt! Caril is het Portugese…

Lees verder

Recept: Empadas de Alheira

Empadas de Alheira

Vandaag maken we een simpele versie van de Empadas de Alheira, oftewel Portugese pasteitjes met een speciale worstsoort. Hoe gek ze ook zijn op hun zoetigheden, ze hebben ook een aantal lekkere hartige hapjes (salgados). Hier moeilijk te krijgen, dus maken we ze gewoon zelf! Nou ben ik persoonlijk niet de grootste fan van worst,…

Lees verder