Recept: Bacalhau no Caçoilo com Batatas a Murro

Soms zijn de simpelste recepten, met maar een paar ingrediënten, juist het lekkerst. Zoals deze Bacalhau no Caçoilo com Batatas a Murro. Daarnaast gaan alle ingrediënten samen in een ovenschaal van klei de oven in, en die doet vervolgens het werk. Ik maakte het speciaal voor Fernando, dus op de foto’s staat een eenpersoonsportie, met…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Natas & Espinafres

Bacalhau com Natas & Espinafres

Deze Bacalhau com Natas & Espinafres is een variant op de welbekende bacalhau com natas. Zoals de naam al enigszins verraadt met spinazie. Voor de verandering eens met een fijne portie groente in je gerecht. Ik had eigenlijk al een hele tijd geen bacalhau com natas meer gemaakt, dus werd het wel weer eens tijd…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Padeiro

Bacalhau à Padeiro

Deze Bacalhau à Padeiro is een handig gerecht om oude broodjes op te maken. Mijn schoonmoeder koopt elke dag vers brood/verse broodjes en dan blijft er wel eens wat liggen (ze koopt standaard teveel). Waar ik dat brood dan gewoon rooster of er een tosti van maak zweert zij bij vers. Laten die ‘oude’ broodjes…

Lees verder

Recept: Bacalhau na Manteiga de Ervas

Bacalhau na Manteiga de Ervas

Het klipvis recept van deze maand is er een die snel op tafel staat. In de zomermaanden heeft natuurlijk niemand zin om uren in de keuken te staan boven een heet fornuis. En daarnaast, wie houdt er nou niet van kruidenboter?! Deze Bacalhau na Manteiga de Ervas maak je met maar een paar simpele ingrediënten…

Lees verder

Recept: Tortilha de Bacalhau & Chouriço

Tortilha de Bacalhau & Chouriço

De zomermaanden staan voor de deur, ideaal voor wat zomerse gerechten. Het bacalhau gerecht van deze maand kun je dan ook zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze tortilha de bacalhau & chouriço ideaal om mee te nemen als lunch of op een picknick. Door de aardappel vult hij super goed. Serveer met een…

Lees verder

Recept: Cataplana de Bacalhau & Amêijoas

Cataplana de Bacalhau & Amêijoas

Deze lekkere Cataplana de Bacalhau & Amêijoas wordt, zoals de naam al verklapt, klaargemaakt in een cataplana. Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het…

Lees verder

Recept: Canja de Bacalhau & Arroz

In afwachting van een zonnige lentedag stond deze Canja de Bacalhau & Arroz op de planning. Tot het dan eindelijk zover was en er een stralend zonnetje werd voorspeld! Precies op tijd voor het maandelijkse bacalhau recept. Het is soep, maar wel eentje die wat minder herfstig aanvoelt, al is het alleen maar door de…

Lees verder

Recept: Bola de Bacalhau

Bola de Bacalhau

De Portugese bola bestaat in verschillende variaties, de bekendste is die met enchidos als vulling (bola de carne). Maar je kunt ze vullen met van alles, van kip tot bacalhau en van groente tot sardines. Ik zal na deze bola de bacalhau ook nog wat andere smakelijke varianten delen. Zelf vind ik die met kip…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau & Camarão

Migas de Bacalhau & Camarão

Brood is een fundamenteel onderdeel van de traditionele Portugese eetgewoonten en het heeft bijgedragen aan het ontstaan ​​van vele recepten. Zo ook migas. Migas zijn een soort broodpap waar standaard de nodige knoflook en olijfolie inzit. Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken. Dit keer vullen we een brood met Migas de Bacalhau &…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken. Aangezien het weer tijd is voor het maandelijkse bacalhau recept maken we vandaag Migas de Bacalhau com Chouriço. Migas zijn een…

Lees verder

Recept: Coroa de Bacalhau

Coroa de Bacalhau

Het klipvis recept van deze maand staat geheel in het teken van de aankomende feestdagen. We maken deze keer namelijk een kerstkrans met bacalhau. Uiteraard een eetbare (brood)krans! Al zou hij niet misstaan als decoratie, het oog wil ook wat. Deze coroa de bacalhau kun je zowel op de kersttafel of als hapje bij de…

Lees verder

Recept: Creme de Castanhas com Bacalhau

Creme de Castanhas com Bacalhau

Kastanjesoep, er zijn vele varianten mee te maken. De Creme de Castanhas com Bacalhau van vandaag is er een met klipvis. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke…

Lees verder

Recept: Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

De zomermaanden vragen om zomerse gerechten. Dus het bacalhau gerecht van deze maand kun je zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico ideaal om mee te nemen als lunch. Door de aardappel en kikkererwten vult hij super goed. En met een extra portie spinazie erbij zit er…

Lees verder

Recept: Bacalhau Frito com Pimentos

Bacalhau Frito com Pimentos

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Bulhão Pato

Bacalhau à Bulhão Pato

Bij het horen van à Bulhão Pato denk je waarschijnlijk als eerste aan het originele recept, met venusschelpjes. Maar dat basisrecept kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd. Zo at ik het afgelopen jaar in de Alentejo Polvo à Bulhão Pato (heerlijk!) en maken we vandaag Bacalhau à Bulhão Pato. In combinatie met klipvis smaakt…

Lees verder