Recept: Folhado de Bacalhau & Espinafres

Folhado de Bacalhau & Espinafres

Iedereen kent denk ik wel de zalm in bladerdeeg, vaak met spinazie gecombineerd. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent?! Je kunt zowel moten als bacalhau desfiado gebruiken voor dit recept. Persoonlijk gaat mijn voorkeur bij dit recept uit naar de moten. Vandaag maken we in elk geval klipvis in bladerdeeg! Bacalhau,…

Lees verder

Recept: Ovos Mexidos com Bacalhau

Ovos Mexidos com Bacalhau

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres

Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres

Ik deelde al eens eerder een recept voor een lekker gevuld brood, op basis van een Portugese worstsoort. Maar de Portugezen vullen hun brood met van alles. Dus uiteraard ook met de nationale favoriet bacalhau! Deze maand een recept voor Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres. Een brood gevuld met een klipvis- en spinaziemengsel. Bacalhau,…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Pescador

Bacalhau à Pescador

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Bacalhau Dourado (à Moda de Elvas)

Bacalhau Dourado

Bacalhau Dourado is een iconisch gerecht uit Elvas, in de Alentejo. Het was in de allereerste Pousada van het land, dat Jacinta do Carmo Bucho het gerecht in 1947 creëerde. De originele bacalhau dourado (gouden bacalhau), zoals deze in de Pousada de Elvas werd geserveerd, was geen hoofdgerecht. Het was altijd een klein voorgerecht dat…

Lees verder

Recept: Bacalhau Espiritual

Bacalhau Espiritual

Het maandelijkse klipvis gerecht van januari zou zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar ook de rest van het jaar is deze Bacalhau Espiritual (spirituele klipvis) prima in te passen. Helemaal in de wat koudere wintermaanden is een verwarmende ovenschotel ideale kost. Daarnaast vult hij goed…

Lees verder

Recept: Sonhos de Bacalhau

Sonhos de Bacalhau

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die in Portugal vooral rond kerst worden gegeten. Deze sonhos de bacalhau zijn een leuk hapje om eens te serveren op oudejaarsavond. Een soort Portugese oliebollen, maar dan met een twist. Er bestaan verschillende varianten, waarvan de meeste (uiteraard) zoet zijn. Maar er bestaan dus ook hartige varianten, met bijvoorbeeld…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Castanhas

Bacalhau com Castanhas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Punheta de Bacalhau

Punheta de Bacalhau

Dit is er een voor de liefhebbers van ceviche. Deze punheta de bacalhau is namelijk net even een keer wat anders. Het is een frisse salade op basis van rauwe bacalhau. Heerlijk als voorgerecht met wat geroosterd brood, als licht tussendoortje of bijvoorbeeld voor tijdens een picknick. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Alheira Gratinado

Bacalhau com Alheira Gratinado

Het is september en de herfst is in aantocht. Dus het bacalhau recept van deze maand is een heerlijk ovengerecht: Bacalhau com Alheira Gratinado. Nou zou je op het eerste gezicht waarschijnlijk niet zo snel vis en worst met elkaar combineren in één gerecht, maar de smaken van de klipvis en alheira combineren perfect met…

Lees verder

Recept: Migas de Grelos com Bacalhau e Feijão-Frade

Migas de Grelos com Bacalhau e Feijão-Frade

Migas is een soort broodpap, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze eten het in Portugal op allerlei manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Migas wordt meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken,…

Lees verder

Recept: Torta Folhada de Bacalhau

Torta Folhada de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Bacalhau Assado com Laranja

Bacalhau Assado com Laranja

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Trouxinhas de Bacalhau

Trouxinhas de Bacalhau

Trouxinhas zijn vrij vertaald een soort bundeltjes. In dit geval kleine bladerdeeg of filodeeg pakketjes gevuld met bacalhau. Uiteraard leent dit recept zich uitstekend voor variaties qua vulling. Kijk dus wat jij lekker vindt (of wat er toevallig op moet) en experimenteer er op los. Denk bijvoorbeeld aan paprika, tomaat, prei en/of andere groente variaties…

Lees verder

Recept: Bacalhau de Sonho

Bacalhau de Sonho

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Bacalhau Assado no Forno

Bacalhau Assado no Forno

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder