Recept: Bacalhau de Sonho

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Bacalhau de Sonho is een smakelijk recept met maar weinig ingrediënten.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

3 moten bacalhau
1 kilo aardappelen
2 grote uien
3 teentjes knoflook
bloem
zout & witte peper
zwarte olijven
bosje verse peterselie
arachideolie

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200°C graden.

Begin met de aardappels. Was ze goed en snijd ze vervolgens in niet te dikke plakjes. Frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin zijn en laat ze kort uitlekken op keukenpapier. Leg dan de helft van de aardappelschijfjes op de bodem van een ovenschaal. Breng op smaak met een beetje zout. Bewaar de andere helft van de aardappelschijfjes voor later.

Zet een diep bord klaar met hierin een laagje bloem. Haal de stukken bacalhau uit het water en dep ze droog. Snijd de vis in kleine stukken (vierkantjes) en wentel ze vervolgens goed door de bloem, zodat ze rondom bedekt zijn met een dun laagje. Bak ze in een koekenpan met een beetje olie lichtbruin. Zodra ze klaar zijn laat je ze even uitlekken op wat keukenpapier, voor je de stukjes bacalhau bovenop de laag aardappelschijfjes in de ovenschaal legt. Bewaar de olie in de pan. Proef even een stukje bacalhau, zodat je weet hoeveel zout je eventueel nog moet toevoegen. Dek de kabeljauw af met de andere helft van de aardappelschijfjes en breng (indien nodig) op smaak met wat zout.

Zeef de olie waarin je de bacalhau hebt gebakken en doe hem terug in de pan. Snijd de uien in halve maantjes en pers de teentjes knoflook uit. Bak dan de ui, in dezelfde pan/olie als waar je de bacalhau in hebt gebakken, op laag vuur glazig. Zodra de ui bijna klaar is gaan de geperste teentjes knoflook erbij. Roer alles even goed door elkaar en laat rustig meegaren zonder de knoflook te verbranden.

Zodra het uienmengsel klaar is schep je dit bovenop de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Verspreid het goed over de gehele bovenkant. Breng op smaak met wat witte peper en garneer (naar smaak) met zwarte olijven.

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak op 200°C graden tot je uien bovenop goudbruin zijn. Bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden peterselie. Serveer met groente naar keuze.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de (Surinaamse) toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.