Recept: Bacalhau Assado no Forno

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Bacalhau Assado no Forno is een makkelijk recept waarbij de oven het meeste werk doet.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

2 moten bacalhau
500 gram aardappelen
50 ml witte wijn
75 ml olijfolie
1 glas melk
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepeltje paprikapoeder
1 citroen
1 bosje peterselie
zout

Bereiding

Leg om te beginnen je stukken bacalhau in een kom. Pers hier de teentjes knoflook boven uit en voeg het sap van een halve citroen toe. Giet dan ook de melk erbij en hussel alles even goed door elkaar. Laat dit nu minimaal een uur marineren.

Verwarm de oven voor op 200°C graden.

Snijd de ui doormidden en vervolgens in halve maantjes. Schil de aardappels en snijd ze over de lengte in acht parten. Kook de aardappels voor tot ze nog net niet helemaal gaar zijn.

Pak een ovenschaal en verdeel de ui over de bodem. Haal de bacalhau uit de marinade, laat even uitlekken, en leg de moten bovenop de ui. Verdeel/schik de aardappelpartjes rondom de bacalhau en breng de aardappels op smaak met wat zeezout. Giet vervolgens de wijn over de bacalhau en bestrooi alles lichtjes met paprikapoeder.

Besprenkel alles nu met de olijfolie. Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 20 minuten, afhankelijk van het formaat van je bacalhau, tot alles goudbruin en gaar is. Garneer met wat fijngesneden peterselie en serveer met de andere helft van de citroen in partjes.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.