Recept: Tortilha de Bacalhau & Chouriço

Tortilha de Bacalhau & Chouriço

De zomermaanden staan voor de deur, ideaal voor wat zomerse gerechten. Het bacalhau gerecht van deze maand kun je dan ook zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze tortilha de bacalhau & chouriço ideaal om mee te nemen als lunch of op een picknick. Door de aardappel vult hij super goed. Serveer met een…

Lees verder

Recept: Caril de Frango

Caril de Frango

Deze caril de frango was op speciaal verzoek van Fernando, je kunt maar ergens zin in hebben. Belangrijk bij dit soort recepten is om zelf te kijken naar de verhoudingen tussen de saus, de kip en de rijst. Smaken kunnen hierin nogal verschillen, dus kies voor de verhoudingen die jij lekker vindt! Caril is het Portugese…

Lees verder

Recept: Empadas de Alheira

Empadas de Alheira

Vandaag maken we een simpele versie van de Empadas de Alheira, oftewel Portugese pasteitjes met een speciale worstsoort. Hoe gek ze ook zijn op hun zoetigheden, ze hebben ook een aantal lekkere hartige hapjes (salgados). Hier moeilijk te krijgen, dus maken we ze gewoon zelf! Nou ben ik persoonlijk niet de grootste fan van worst,…

Lees verder

Recept: Torta de Amêndoa

Torta de Amêndoa

Eén van de bekendste bomen van de Algarve is de amandelboom. De amandel wordt dan ook veel gebruikt als basis voor verschillende zoetigheden (doces regionais algarvios). Deze Torta de Amêndoa is een van de vele recepten met die amandelen in de hoofdrol. Een lekkernij die je met grote regelmaat ziet liggen bij de pastelarias in…

Lees verder

Recept: Migas de Espargos

Migas de Espargos

Deze Migas de Espargos krijg je in Portugal vaak geserveerd bij varkensvlees. Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken en ik heb dan ook al verscheidene recepten gedeeld….

Lees verder

Recept: Cataplana de Bacalhau & Amêijoas

Cataplana de Bacalhau & Amêijoas

Deze lekkere Cataplana de Bacalhau & Amêijoas wordt, zoals de naam al verklapt, klaargemaakt in een cataplana. Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het…

Lees verder

Recept: Bolo de Figos Secos

Bolo de Figos Secos

Ik had een hele tijd terug alweer twee kilo gedroogde vijgen gekocht voor een recept. Uiteraard had ik daar geen twee kilo voor nodig, dus stond dit recept al langer op de planning om eens te maken. Deze bolo de figos secos (gedroogde vijgen taart) smaakt naar de Algarve en is heerlijk smeuïg! Met knapperige…

Lees verder

Recept: Berbigão com Chouriço

Een lekker recept voor de liefhebbers van schelpdieren. Deze Berbigão com Chouriço (kokkels met chouriço) zijn ideaal voor een warme lentedag! Een lekker en licht verteerbare maaltijd die je maakt met maar een handvol ingrediënten. Daarnaast staat het gerecht binnen een kwartier op tafel. Lekker makkelijk op een vrijdagmiddag en met een frisse salade en…

Lees verder

Recept: Pernil Assado no Forno

Pernil Assado no Forno

Deze Pernil Assado no Forno is weer zo’n recept waarbij de oven het meeste werk doet, je hoeft eigenlijk alleen zelf de marinade te maken. Het resultaat is heerlijk mals vlees dat van het bot valt met een lekkere knapperige buitenkant. De aardappeltjes gaar je, in de vleessappen, mee in de oven. Serveer met groente…

Lees verder

Recept: Folar de Maçã & Amêndoa

Folar de Maçã & Amêndoa

Ik vind het altijd leuk om voor Pasen een typisch, uiteraard Portugees, paasbrood te bakken. Deze Folar de Maçã & Amêndoa stond al langer op mijn lijstje, dus dit jaar bak ik speciaal voor de paasdagen (in navolging van de eerdere recepten) dit super smakelijke Portugese paasbrood. Lekker met appel en amandelen erdoor, voor de…

Lees verder

Recept: Canja de Bacalhau & Arroz

In afwachting van een zonnige lentedag stond deze Canja de Bacalhau & Arroz op de planning. Tot het dan eindelijk zover was en er een stralend zonnetje werd voorspeld! Precies op tijd voor het maandelijkse bacalhau recept. Het is soep, maar wel eentje die wat minder herfstig aanvoelt, al is het alleen maar door de…

Lees verder

Recept: Papas de Aveia de Bolacha Maria

Papas de Aveia de Bolacha Maria

Warme ontbijtjes zoals havermout en pap zijn iets waar ik iemand hier thuis een groot plezier mee doe. Vaak maak ik simpele overnight oats, die Fernando dan op kan warmen indien gewenst. Maar zo af en toe maak ik graag eens iets nieuws om uit te proberen. Deze Papas de Aveia de Bolacha Maria zijn…

Lees verder

Recept: Batata Doce com Alheira & Ovos

Batata Doce com Alheira & Ovos

Het laatste recept met zoete aardappel dat ik deelde was een zoet recept. Vandaag maken we met deze Batata Doce com Alheira & Ovos een totaal ander gerecht met diezelfde zoete aardappel. Het combineert uitermate goed met alheira (een Portugese worstsoort) en spinazie, dus die vormen de basis. Uiteraard mogen ook de eitjes niet ontbreken…

Lees verder

Recept: Galinha Tostada à Alentejana

Galinha Tostada à Alentejana

Het eerste waar ik aan denk bij kip en Portugal is de frango piri-piri. Maar er zijn nog veel meer super smakelijke manieren om een kippetje te bereiden. Ook in de Alentejo weten ze er wel raad mee. Neem bijvoorbeeld deze Galinha Tostada à Alentejana. Een gerecht dat je in de meer traditionele restaurants in…

Lees verder

Recept: Bola de Bacalhau

Bola de Bacalhau

De Portugese bola bestaat in verschillende variaties, de bekendste is die met enchidos als vulling (bola de carne). Maar je kunt ze vullen met van alles, van kip tot bacalhau en van groente tot sardines. Ik zal na deze bola de bacalhau ook nog wat andere smakelijke varianten delen. Zelf vind ik die met kip…

Lees verder

Recept: Bolo de Batata Doce & Canela

Bolo de Batata Doce & Canela

Daar is tie weer, de zoete aardappel! Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen, want je kunt er alle kanten mee op. Of je nou iets zoets of hartigs wilt maken. In Portugal zul je het dan ook regelmatig op de kaart tegenkomen. Dit keer bak ik er een cake…

Lees verder