De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. Ook dit typische brood heeft verschillende variaties. Eerder deelde ik al eens één basis recept, vandaag maken we de variant met geel maismeel; Broa de Milho Amarelo.
Mais werd in Portugal en Spanje geïntroduceerd door walvisvaarders en vissers die vanuit de Nieuwe Wereld deze kant op kwamen. Mais was goedkoop en dit maisbrood begon dan ook ooit als een vast onderdeel van de maaltijd in de armere regio’s van Portugal. Het kost misschien wat moeite om in Nederland de juiste ingrediënten te vinden. Geel maismeel is gemakkelijk te verkrijgen bij de toko, die heeft het standaard op voorraad. Sommige supermarkten hebben het ook in het assortiment. Roggebloem kun je bij een natuurwinkel of online vinden.
Een beetje achtergrond over maismeel en maisbloem:
Maismeel: zoals het woord al zegt wordt maismeel gemaakt van mais. Maismeel bevat geen gluten. Wil je er brood mee bakken dan moet je het laten gisten. Dit kan alleen als je het combineert met een ander glutenrijk meel. Maismeel kan wit of geel zijn (en soms zelfs blauw). Welke kleur het meel heeft hangt af van de gebruikte maissoort.
Maisbloem wordt uiteraard ook gemaakt van mais. Maïsbloem is uitgezeefd maïsmeel en bevat daardoor geen zemelen en kiemen. De bloem is geel van kleur en bevat net als het maismeel geen gluten. Daarom kun je ook maisbloem het beste combineren met tarwemeel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak aan je gerechten en leent zich uitstekend om maisbrood van te maken.
Ingrediënten
500 gram geel maismeel
100 gram tarwebloem
100 gram roggebloem
500 ml kokend water
20 gram rietsuiker
20 ml olijfolie
15 gram droge gist
snufje zout
Bereiding
Verwarm je oven voor op 160°C graden.
Doe het maismeel in een ruime kom en giet hier het kokende water (houd een klein scheutje achter) bij, roer even door. Voeg dan de suiker, het snufje zout en de olijfolie toe en roer alles goed door elkaar. Vervolgens voeg je het tarwe- en roggebloem toe, roer wederom goed door. Je hebt nu al een soort deeg. Maak een kuiltje in het midden en schud daar de gist in. Giet er een scheutje warm (niet kokend) water op en meng even. Vouw het vervolgens door het deeg en kneed alles tot een egaal deeg. Maak er een bolletje van en dek af met een schone theedoek.
Laat het deeg nu een uur rijzen op een warme plek. Haal je deeg na het rijzen uit de kom en verdeel in tweeën. Wentel de deegbollen nu door een laagje bloem, zodat ze rondom bedekt zijn en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet een ovenschaal met een klein laagje water erin onder in de oven. Zet je broden in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer een uur gaar. De maisbroden zijn klaar als ze hol klinken wanneer je op de onderkant klopt. Verder moeten ze goudbruin en knapperig zijn (met een paar mooie barsten in de korst). Haal je Broa de Milho Amarelo uit de oven en laat rustig afkoelen.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.